Kiše ugrozile useve

Izvor: Politika, 14.Apr.2013, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiše ugrozile useve

Poljoprivredni proizvođači, usled viška vlage u zemljištu, nisu bili u mogućnosti da obave setvu jarih strnih žita

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Zbog dugotrajnog kišnog perioda, kod strnih žita i krmnog bilja, zasejanih u jesenjoj setvi, kasni faza vlatanja useva što, u zavisnosti od vremenskih prilika u narednom periodu, može da prouzrokuje brži prolazak pojedinih fenoloških faza i potencijalno smanjenje prinosa. Poljoprivredni proizvođači, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << usled viška vlage u zemljištu, nisu bili u mogućnosti da, u optimalnom roku, obave setvu jarih strnih žita, višegodišnjih leguminoza, trava i travno – leguminoznih smeša.

„Vremenske prilike uticale su i na kašnjenje setve povrtarskih biljaka ranog roka setve kao što su luk, mrkva, peršun, grašak i rani krompir. Međutim, optimalni rokovi za setvu najzastupljenije biljne vrste, kukuruza, tek slede, a setvi treba pristupiti kada temperatura zemljišta, na dubini setve, bude 10 stepeni Celzijusa. Značajnija količina vlage, akumulirana u zemljištu tokom kišnog perioda, smanjiće rizik od ispoljavanja efekata suše tokom vegetacije“, rekao je „Politici“ službenik za odnose sa javnošću Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Bojan Kecman.

On je rekao da prema prognozama meteorologa, u narednom periodu, vremenske prilike ići će na ruku poljoprivrednicima, jer se očekuju temperature više od 20 stepeni Celzijusa, što bi trebalo da omogući skoriji ulazak mašina u njive i pripremu zemljišta za setvu. Nastavlja se blago opadanje vodostaja na većini reka u RS. U narednim danima očekuje se daljnje opadanje vodostaja što će uticati na brže povlačenje voda iz poplavljenih područja i isušivanje zemljišta.

„Odlukom Vlade Republike Srpske od 8. aprila ove godine, odobreno je regresiranje dizel goriva registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za potrebe prolećnih radova u 2013. godini. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaduženo je da izvrši odobravanje pripadajućih količina regresiranog dizel goriva, na osnovu podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava“, kazao je Kecman.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva će regresirano dizel gorivo kupiti po vlastitom izboru od ovlašćenih distributera, po maloprodajnoj tržišnoj cijeni umanjenoj za iznos regresa od 60 pfeniga po litru, počevši od druge polovine aprila meseca 2013. godine a najkasnije do 1. jula 2013. godine.

„Uzimajući u obzir činjenicu da je, zbog skorog početka prolećnih radova u poljoprivredi, neophodno započeti realizaciju podsticajne mere regresiranja dizel goriva u najkraćem vremenskom roku, na celom području RS, Ministarstvo je na osnovu navedene odluke Vlade RS distributerima nafte i naftnih derivata u RS 11. aprila uputilo poziv za učešće u prodaji regresiranog dizel goriva pod jednakim uslovima“, rekao je Bojan Kecman.

On je objasnio da će Ministarstvo, pre početka prodaje dizel goriva, svim ovlašćenim distributerima sa kojima bude zaključen Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, dostaviti elektronske spiskove svih potencijalnih korisnika regresiranog dizel goriva, sa područja opština u kojima se nalaze maloprodajni objekti, koji će sadržavati lične podatke korisnika sa pripadajućim ukupnim odobrenim količinama dizel goriva.

„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede posredstvom Agencije za agrarna plaćanja intenzivno provodi aktivnosti na isplati sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela iz 2012. godine. Za ove isplate u budžetu Republike Srpske za 2013. godinu obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 28 miliona maraka. Od 1. aprila do danas, isplaćeno je ukupno 15,8 miliona maraka tako da za isplatu još preostaje 12,1 milion maraka“, istakao je Bojan Kecman.

Boro Marić

objavljeno: 15.04.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.