Izvor: B92, 30.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kirin podneo ostavku

Zagreb -- Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ivica Kirin podneo ostavku pošto je juče zbog kršenja pravila o uslovnoj slobodi uhapšen Mladen Markač

Markač otputovao u Hag

Haški optuženik Mladen Markač otputovao je jutros redovnom linijom "Kroacija Erlajnsa" u Amsterdam, rekao je medijima njegov advokat Goran Mikuličić, koji ga je ispratio sa zagrebačkog aerodroma.

Markač je otputovao u pratnji dva službenika Interpolovog odeljenja u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatskoj, a nakon sletanja na amsterdamski aerodrom preuzeli su ga čuvari iz pritvorske jedinice Haškog tribunala u Sheveningenu.

Ministar Kirin je kazao da ostavku smatra ličnim moralnim činom i obavezom zbog okolnosti u kojima se našao u slučaju generala Markača, sa kojim je ministar bio u lovu na veprove na planini Bilogori.

Kirin, čiji je mandat u dosadašnjoj vladi premijera Ive Sanadera bio ispunjen gafovima, po predviđanjima analitičara, najverovatnije ne bi bio u novoj vladi, koju treba da ponovo sastavi Sanader.

General Markač koji je predbožićnim lovom kršio pravila haškog suda je na osnovu naloga iz Tribunala u Hagu uhapšen i priveden u županijski sud u Zagrebu, pa vraćen kući odakle će biti upućen u zatvor u Ševeningenu.

Pošto se o famoznom lovu pisalo u medijima, haški sud je 27. decembra primio informaciju i konstatovao da hrvatska vlada do tada nije prijavila kršenje pravila o kućnom pritvoru.

Hrvatska je tek 28. decembra i to na zahtev Tribunala, potvrdila da je Markač bio u lovu u društvu s ministrom Kirinom.

Pošto su objavljene slike sa lova, sledile su tvrdnje da su to zapravo slike iz 2003. godine, ili da su falsifikovane, kao i izjave kako je Markačevo zdravstveno stanje pogoršano.

Na početku 2007. godine, haška pravila je kršio i general Hrvatske vojske Ivan Čermak, koji s Markačem i generalom HV Antom Gotovinom čeka suđenje za hrvatsku vojno-policijsku operaciju "Oluja".

Sudije su Čermaka, koji je bio na jednom balu i skijaškom takmičenju i slavio Novu godinu van mesta prebivališta opomenuo, ali ga je ostavio na slobodi.

Mesić: Nije se smelo dogoditi

"Radi se o jednom događaju koji se nije smeo dogoditi. Ideja verovatno jeste bila ljudski prihvatljiva - da se generalu Markaču omogući izlazak na svež vazduh. Za mene je to s ljudskog aspekta sasvim razumljivo. Ali nije mi razumljivo ono što se događalo posle toga", rekao je Mesić.

"Kad se već to dogodilo, trebalo je uz određeno izvinjenje ponovo sve to skupa prijaviti Haškom tribunalu, a ne pokušavati zataškati nešto što se zataškati ne može. To je za mene detinjasto i neodgovorno. Oni koji su pokušali zataškati takav slučaj, svakako moraju biti sankcionisani", rekao je Mesić.

"Ne znam kolika će to biti šteta za druge hrvatske generale, ali za Hrvatsku je to velika šteta, jer gubimo verodostojnost, tim pre što je tamo bio ministar. Nešto se mora preduzeti da se smanji šteta, da povratimo svoju verodostojnost" , rekao je Mesić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.