Kipar: Razlog za optimizam?

Izvor: Southeast European Times, 16.Nov.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar: Razlog za optimizam?

Uprkos određenom optimizmu u pogledu nedavno održanih razgovora, kiparsko pitanje je i dalje na mrtvoj tački oko nekih suštinskih pitanja.

16/11/2011

Džonatan Levak za SETimes iz Istanbula – 16.11.2011.

Razgovori u UN u Njujorku o rešavanju kiparskog sukoba okončani su poslednjeg vikenda u oktobru, a mnogi nisu očekivali više od još jednog ne preterano zanimljivog događaja. Strane u pregovorima su, stiče se utisak, vrlo udaljene oko mnogih suštinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pitanja, ali, na prijatno iznenađenje mnogih posmatrača, razgovori nisu predstavljali potpuno gubljenje vremena.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun čak ih je opisao kao „pozitivne, produktivne i dinamične“.

Prema Erdemu Ajdinu iz Kiparskog projekta Turske fondacije za ekonomske i socijalne studije (TESEV), došlo je do „značajnog napretka oko pitanja unutrašnje bezbednosti, pitanja EU i ekonomije“.

Više faktora doprinelo je osećaju postojanja urgentnosti i, neki kažu, mogućnosti. Kiparski predsednik Demetris Kristofijas pobedio je na izborima uz obećanje o povratku za pregovarački sto radi pronalaženja sveobuhvatnog rešenja. Međutim, nakon isteka više od polovine njegovog mandata, nije uspeo da ostvari značajan napredak.

Za kiparske Turke, prednosti ponovnog ujedinjenja i okončanje izolovanosti su očiglednije -- njihova podrška rešenju u poslednjih otprilike deset godina bila je jasna svima.

Ali, nedavna eskalacija oko istraživanja nafte i gasa u Mediteranu dodala je još jedan delić ovom komplikovanom mozaiku, kao i još jedan podsticaj da se pronađe rešenje. Predsednik kiparskih Turaka Derviš Eroglu rekao je da je zbog takvih stvari rešenje još neophodnije.

Takođe postoji zabrinutost da bi, kada Kipar preuzme rotirajuće predsedavanje EU u drugoj polovini 2012, uticaj na zamrle pregovore o pridruživanju Turske mogao da bude znatan.

Kao i inače kada se radi o ovom dugogodišnjem sukobu, u Njujorku nije postignut bilo kakav sveobuhvatan dogovor i početni entuzijazam je postao žrtva dobro poznatog pesimizma.

Ajdin je rekao za SETimes da su „mada je opšte raspoloženje bilo pozitivno, neki medijski portali bliski [turskoj] vladi preuveličavali ishod“.

Pitanje upravljanja, teritorije, državljanstva i izuzetno teško pitanje imovine tek treba da se rešavaju.

Prema kiparskoj stručnjakinji i zamenici direktora Centra globalnih političkih kretanja (GPOT) Silviji Tirjaki, „oni razgovaraju od 1968. godine i razgovaraju o potpuno istim stvarima: političkoj jednakosti, teritoriji i imovini“.

„Optimisti su pridošlice na Kipru. Oni porede [nedavne razgovore] sa onima iz prve polovine 2011“, izjavila je ona za SETimes.

Opšti osećaj je da strana kiparskih Grka ima slab podsticaj da postigne trajni sporazum. Erdem Ajdin kaže: „Mada su ovi događaji ubacili svežu krv u zamrle razgovore, mislim da je potrebno još podsticanja, posebno kada su u pitanju kiparski Grci“.

Međutim, s obzirom da je Kristofijaseva pozicija kod kuće sve samo ne čvrsta -- njegova vlada je skoro pala ovog leta, nakon što je u eksploziji u pomorskoj bazi 12 osoba izgubilo život -- postavlja se pitanje da li je on u poziciji da postigne sporazum.

„Kristofijas ne može da zaključi sporazum čak i da hoće“, rekla je Tirjaki.

Zato ne samo da kiparski Turci ostaju ekonomski izolovani i bez države, nego to negativno utiče i na proces pridruživanja Turske EU. Turska je zapretila da će zamrznuti pregovore kada kiparski Grci dođu na čelo rotirajućeg predsedništva EU.

Prema turskom ministru za evropska pitanja Egemenu Bagisu, čak i kada bi Turska obustavila pregovore u drugoj polovini 2012. godine, to ne bi puno uticalo na proces pridruživanja.

„Zemlja kandidat komunicira sa predsedništvom prilikom otvaranja i zatvaranja poglavlja [u pregovorima] ili oko ugovaranja sastanaka Saveta za pridruživanje. Prvo, nijedno poglavlje nije otvoreno za vreme ranijih predsedavajućih, a drugo, sastanci Saveta za pridruživanje otkazivani su i ranije“, izjavio je on za SETimes

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.