Kiosci Futura plus bez većine novina

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiosci "Futura plus" bez većine novina

Članice Asocijacije medija obustavile su isporuku dnevnih novina i magazina distributeru štampe "Futura plus". Na kioscima tog prodavca od jutros nalazi se tek nekoliko dnevnih novina.

Na kioscima "Future plus" gradjani jutros mogu da kupe samo izdanja "Kurira", "Glasa javnosti", listova "Danas", "Borba" i "Pravda".

Članice Asocijacije medija - Kompanija "Novosti", "Ringijer Srbija", "Kolor pres", "Politika novine i magazini", "Pres pablišing grup", "Adria Media", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "Dnevnik" i "Ekonomist" odlučile su da ne isporučuju dnevne novine i magazine "Futuri plus", pošto poslovodstva ovih izdavača nisu uspela da naplate novac koji im duguje taj distributer.

"Futura plus" je takav potez ocenila kao "pokušaj da se uguši jedini nacionalni distributer na tržistu", navodeći da izdavači tu kompaniju nisu obavestili o prekidu saradnje i isporuci štampe.

Ministarstvo kulture juče je oštro osudilo "neprofesionalno ponašanje" distributera štampe "Futura plus" koji je, visokim iznosom dugovanja prema najvećim srpskim izdavačima uticao na njihovu odluku da svoja izdanja povuku iz ove prodajne mreže.

"Na ovaj način, a imajući u vidu značajan tržišni udeo 'Future plus' kao jednog od najvećih distributera, veliki deo tiraža ovih izdavača neće biti dostupan čitaocima, čime se direktno ugrožava pravo gradjana na informisanje", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da su nedavno usvojenim izmenama Zakona o javnom informisanju preciznije definisanisana prava i obaveze distributera javnih glasila.

To je učinjeno "u cilju obezbedjenja slobode informisanja i zaštite javnih glasila od proizvoljnog i ekonomski neopravdanog ponašanja distributera".

Ministrstvo kulture istovremeno apeluje na sve distributere da, dok se ne razreše problemi izmedju izdavača novina i distributera "Future plus", "adekvatnom raspodelom tiraža omoguće gradjanima da na što lakši način dodju do štampe".

U saopštenju se navodi da će Ministarstvo učiniti sve da pomogne u rešavanju problema izmedju članica Asocijacije medija i distributera "Futura plus", sa ciljem da se osnovna prava i slobode, a naročito pravo na slobodu izražavanja i informisanja zaštiti.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.