Kinu svet gleda kao neprijatelja zbog njega

Izvor: B92, 18.Avg.2020, 21:44

"Kinu svet gleda kao neprijatelja zbog njega"

Peking -- Profesorka škole Komunističke partije Kine Čai Sia izbačena je sa posla zbog kritika koje je iznela na račun kineskog predsednika Si Đinpinga.

Ona je optužila kineskog predsednika Si Đinpinga da je njegova neograničena moć uticala da Kinu u svetu gledaju kao neprijatelja.

Optužila je Si Đinpinga da je "ubio državu" i potvrdila da većina članova Komunističke partije Kine želi da je napusti, prenosi Gardijan

.

Čai Sia, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bila uvaženi profesor, izbačena je u ponedeljak jer je objavljen audio snimak njene kritike predsednika Sija.

Ona je napustila Kinu, a prema saopštenju škole, profesorka je iznela komentare koji su "uništili ugled zemlje" i "ozbiljno su politički problematični".

U prvom intervjuu nakon izbacivanja, Čai je rekla za Gardijan da je "srećna što je izbačena".

"Pod režimom Sija, Kineska komunistička partija nije sila progresa u Kini. Zapravo, ona je prepreka napretku", rekla je ona.

"Verujem da nisam jedina koja želi da napusti stranku. Većina želi da ode. Želela sam da odem godinama ranije kada nije bilo mesta da govorim i moj glas je potpuno blokiran", navela je ona.

"Učinio je da nam svet postane neprijatelj. Kod kuće, svi veliki problemi su ostavljeni njemu da odluči. Drugim rečima, kada postoji domaći ili međunarodni problem, veoma je teško da drugi utiču na njega", kaže profesorka.

"Kada pogrešno odluči, rezultati nisu dobri. Ali oni ispod njega su previše uplašeni da mu kažu. Ne postoji način da se zemlja spasi od srljanja u propast", navodi ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.