Kinezi u panici: Gde je Gang?

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 09:23

Kinezi u panici: Gde je Gang?

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang neće prisustvovati diplomatskom skupu u Indoneziji ove nedelje kako se očekivalo.

To produžava njegovo neobjašnjivo odsustvo iz javnosti na više od dve nedelje.

Tri izvora, koji su tražili anonimnost jer nisu ovlašćeni da razgovaraju sa medijima, rekli su da će kineski najviši diplomata Vang Ji predstavljati zemlju na sastancima u Džakarti umesto Ćina.

Poslednji put viđen 25. juna

Diplomatski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šefovi Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) i Kine sastaju se u četvrtak uoči samita Istočne Azije i Regionalnog foruma ASEAN-a u petak.

Ćin (57) je u decembru preuzeo ministarstvo spoljnih poslova od Vanga, a poslednji put je viđen u javnosti 25. juna u Pekingu nakon sastanka zvaničnika Šri Lanke, Rusije i Vijetnama. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije odgovorilo na upit o Ćinovoj lokaciji.

Portparol ministarstva Vang Venbin upitan je u petak o članku američkog portala Politiko u kojem se spekuliše da bi zdravstveni problemi mogli biti razlog Kinovog odsustva. Vang je rekao da "nije čuo" za izveštaj.

Ćin je trebalo da se sastane sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u Pekingu prošle nedelje, ali je sastanak odložen nakon što je Kina obavestila EU da imenovanje "više nije moguće", rekao je portparol Unije.

Vang Ji, šef spoljne politike Komunističke partije Kine, odgovara Ćinu, koji je kao ministar odgovoran za spoljnu politiku vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.