Kinezi, šaljite brodove

Izvor: B92, 18.Feb.2024, 22:35

Kinezi, šaljite brodove

Kina bi trebalo da bude uključena u očuvanje bezbednosti na Crvenom moru zato što su i brodovi te zemlje tamo ugroženi.

To je rekla ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli, i pozvala Peking da prestane da pomaže Rusiji u zaobilaženju međunarodnih sankcija.

Džoli je na bilateralnom sastanku pozvala Peking da pomogne i izvrši uticaj na Hute kako bi Crveno more ostalo otvoreno.

"To je u interesu Kine kao izvoznika", dodala je Džoli u telefonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intervjuu za Rojters poslednjeg dana Minhenske bezbednosne konferencije. Takođe, kanadska ministarska spoljnih poslova je na bilateralnom sastanku kineskom kolegi rekla da je neophodno da se Peking postara da se Zapadne sankcije Rusiji održe.

"Moramo da izvršimo maksimalan pritisak na Rusiju. Naše sankcije su jake, ali Kina ne može biti rupa u našem sistemu sankcija", rekla je Džoli.

Kineski ministar spoljnih poslova je posle sastanka sa kanadskom koleginicom rekao da je potrebno da se "ponovo izgradi poverenje” sa Kanadom posle godina diplomatskih tenzija. Kinesko-kanadski odnosi zahladneli su krajem 2018. godine kada je kanadska policija uhapsila kineskog predstavnika za telekomunikacije. Potom je Peking uhapsio dvojicu Kanađana zbog optužbi za špijunažu.

Odnosi dve zemlje ostali su napeti tokom većeg dela prošle godine, dok je kanadski parlament ispitivao navodno mešanje Kine u izbore u Kanadi, što je Peking više puta demantovao. Rusija je prošle godine postala najveći uvoznik kineske sirove nafte, uprkos sankcijama koje je Zapad nametnuo Moskvi posle izbijanja sukoba u Ukrajini pre dve godine, navodi Rojters.

Huti su u novembru počeli da napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru zbog, kako su naveli, napada Izraela na Pojas Gaze. SAD i Velika Britanija od polovine januara započele su uzvratne udare na vojne ciljeve Huta. Obe zemlje su ranije pozvale Kinu da preko Irana interveniše kako bi obuzdala napade Huta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.