Kinezi poručili Amerikancima: Malo ste potcenili Hute, čeka vas odmazda

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 23:25

Kinezi poručili Amerikancima: Malo ste potcenili Hute, čeka vas odmazda

Jemenci se hvataju puške dok protestuju protiv kršenja suvereniteta Jemena vazdušnim napadima koje su izveli avioni SAD i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kineska državna novinska agencija Global Times upozorila je da su SAD "potcenile" vojne sposobnosti Huta.

U tekstu, Global Times piše o nedavnim vojnim napadima SAD i Ujedinjenog Kraljevstva na Hute u Crvenom moru i upozorava na nastavak "odmazde". U tekstu se navodi da su nedavne vojne operacije protiv ciljeva Huta u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jemenu bile "nezadovoljavajuće".

Misije nisu uspele da spreče Huti da napadnu brodarstvo, a sada Huti gađaju američke brodove.

"Protivbrodska balistička raketa Huta pogodila je u ponedeljak teretni brod koji je u vlasništvu SAD. Koja je poenta te eskalacije?", ​​piše Global Times.

"Ova odmazda i kontra-odmazda kruže u Crvenom moru. Sada je očigledno da su SAD i Velika Britanija potcenile vojne sposobnosti militanata Huta", napominje se u tekstu.

U decembru su zvaničnici SAD, Evropske unije i Ujedinjenih nacija potvrdili da su Huti izveli nekoliko napada u Crvenom moru, uključujući "3 napada u decembru na tri komercijalna broda u južnom Crvenom moru povezana sa 14 zemalja."

Tokom proteklih nekoliko nedelja, američka i britanska vojska izvele su nekoliko napada na Hute u Crvenom moru i u Jemenu, što je izazvalo kritike iz Kine.

Američki predsednik Džo Bajden je 11. januara potvrdio dodatne napade na pobunjene Hute uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije.

"Ovi udari su direktan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru – uključujući upotrebu protivbrodskih balističkih raketa po prvi put u istoriji“, rekao je Bajden.

"Ovi napadi su ugrozili američko osoblje, civilne mornare i naše partnere, ugrozili trgovinu i ugrozili slobodu plovidbe," rekao je on.

Dok je razgovarao sa novinarima prošle nedelje, kineski portparol ministarstva spoljnih poslova Mao Ning odgovorio je na nedavne napade na Hute i rekao da je Peking "zabrinut zbog eskalacije tenzija u Crvenom moru i pozivao relevantne strane da budu smirene i uzdržane kako bi sprečile eskalaciju sukoba.“

"Crveno more je važna arterija za globalnu trgovinu robom i energijom. Kina poziva relevantne strane da igraju konstruktivnu i odgovornu ulogu u održavanju bezbednog i stabilnog Crvenog mora, što služi zajedničkim interesima međunarodne zajednice“, dodao je Mao.

U tekstu se takođe poziva na prekid nasilja u Crvenom moru i kaže: "Ako Vašington i London zaista žele kraj krize u Crvenom moru, jedini izlaz je da se okonča kriza u Gazi, povuče ono što bi trebalo da bude povučeno, prekinuti pogrešnu podršku i primeniti pritisak tamo gde je to potrebno."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.