Kinezi ne vole bradu

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2015, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi ne vole bradu

PEKING - Kinezi ne vole bradu i onima koji pretjeruju u njenom njegovanju slijede dugogodišnje zatvorske kazne!

Muškarac u kineskoj /pretežno  muslimanskoj/ regiji Đinjijang  puštao je bradu, zbog čega je osuđen na šest godina zatvora.

Sud u gradu Kasgaru, mjestu smještenom unutar pustinjske oaze, kaznio je i suprugu 38-godišnjeg Ujgura, jer je u javnosti pokrivala lice burkom.

Muškarac je bradu počeo da pušta 2010. godine, dok je njegova žena nosila >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << veo, koji joj skriva lice, i burku.

Sud je ocijenio da par "traži svađu i izaziva  nevolje".

Vlasti u Đinjijangu duže od godinu dana vode kampanju protiv brade koju poistovjećuju sa ekstremnim idejama.

Lokalne vlasti su prošle godine ponudile i novčane nagrade onima koji prijave susjede sa "neumjerenom bradom".

Od početka godine, određen broj ljudi koji je kršio pravila o bradi, velu i burki procesuiran je i osuđen - potvrđuju  lokalni funkcioneri, a prenosi "Čajna dejli".

"Projekat ljepota", koju provodi lokalna zajednica, hrabri žene da svoja lica i glave ostave otkrivenim i tako napuste muslimanske običaje ujgurskih zajednica.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.