Kinezi menjaju imena

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 03:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinezi menjaju imena

Sve je više Kineza koji zbog računara moraju da menjaju ime. Kompjuteri u kineskim državnim službama ne mogu da prepoznaju sve znake iz tradicionalnog pisma.

Kompjuterske tehnologije menjaju mnogo toga u životima ljudi, ali sve je više Kineza koji zbog računara moraju da menjaju ime.

Kompjuteri u kineskim državnim službama ne mogu da prepoznaju sve znake iz tradicionalnog pisma kojih ima, ni manje, ni više, nego 55.000.

Vlada namerava da odredi 8.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važećih znakova i imena bi morala da budu u skladu sa vladinom listom.

Kineskinja Ma Čeng ima veliki problem zbog imena. Njeno ime je retko i mnogo ljudi ne zna da ono znači "krdo konja u galopu". Drevnim imenom nazvali su je roditelji, u želji da odraste u dinamičnu i radoznalu osobu. Ali izgleda da ga neće još dugo nositi.

Vladin kompjuterski sistem ne prepoznaje znake kojim se ono piše i Ma Čeng ne može da dobije dokumenta poput pasoša i lične karte.

"Donedavno su dokumenta bila pisana rukom. A onda su uveli kompjutere čiji programi ne prepoznaju moje ime. Sada moram da izvadim novu ličnu kartu, jer je stara istekla. Bez lične karte ne mogu da otvorim račun u banci, ne mogu da apliciram za kreditnu karticu, ne mogu ni kuću da kupim", rekla je Ma Čeng.

Pravnici kažu da bi ovakva promena imena bila protivna ljudskim pravima.

Kinesko pismo ima 55. 000 znakova, ali u svakodnevnom životu je u upotrebi četiri hiljade. Na primer ime Čun Sang je jednostavno i kompjuter ga prepoznaje.

Ali za komplikovano i retko ime kakvo ima Ma Čeng, kompjuter ne zna i ono se može naći samo u starim rečnicima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.