Kinesku robu u Srbiji niko ne kontroliše

Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinesku robu u Srbiji niko ne kontroliše

Zdravstvenu ispravnost odeće i obuće koja iz Kine stiže u našu zemlju ne kontroliše niko, iako se pola Srbije oblači na buvljacima ili kupuje robu koja potiče sa njih. Čak i ako kineski tekstil sadrži opasne hemikalije, kao što je prema pisanju „Dejli mejla" slučaj u Velikoj Britaniji, to potrošačima u Srbiji ne bi imao ko da kaže.

Naime, prema rečima dr Zorana Nikolića, načelnika granične sanitarne inspekcije pri Ministarstvu zdravlja, ova inspekcija ne kontroliše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zdravstvenu ispravnost obuće, odeće i tekstila koji se uvoze u Srbiju.

- Prema našim propisima, ovo su proizvodi koji ne podležu kontroli sanitarne inspekcije. Ovlašćene laboratorije mogle bi da utvrde sadržaj formaldehida u odeći iz Kine koja stiže u Srbiju ako bi to neko zatražio. Taj zahtev moglo bi da podnese, recimo, Udruženje za zaštitu prava potrošača i da pokrene sveobuhvatnu akciju po tom pitanju - kaže dr Nikolić.

I dok kod nas niko ne vodi računa o zdravstvenoj ispravnosti kineske odeće i obuće, britanska štampa uveliko piše o njihovoj štetnosti po zdravlje potrošača. Naime, „Dejli mejl" navodi da je ova odeća puna formaldehida koji se inače koristi kao zaštita od buđi odeće koja se transportuje na udaljene destinacije. Duga izloženost visokom sadržaju ove supstance, piše „Dejli mejl", može biti štetna jer izaziva probleme kao što su svrab kože, pa čak i neke vrste kancera. Testovima je utvrđeno da je koncentracija formaldehida u vunenoj i pamučnoj odeći za decu i odrasle koja potiče iz Kine 900 puta veća od dozvoljene.

- Tekstilni proizvodi iz uvoza treba da imaju uverenje o kvalitetu i deklaraciju. Uverenje o kvalitetu mora biti u skladu sa našim standardima (sirovinski sastav, simboli za održavanje, skupljanje po dužini i širini...). Proizvod deklariše proizvođač ili uvoznik na osnovu uverenja o kvalitetu koje izdaje akreditovana laboratorija („Jugoinspekt" i „Cis"). Tržišna inspekcija nadležna je za kontrolu ispravnog deklarisanja. Inspektor prilikom kontrole gleda deklaraciju i uverenje o kvalitetu. Ako proizvodi nisu deklarisani, stavlja robu van prometa. Kada se posumnja u ispravnost deklaracije, može se tražiti naknadna proveru kvaliteta, ali u pogledu sastava i načina održavanja, a ne u pogledu zdravstvene ispravnosti - kaže za „Blic" Vlada Mačetić, koordinator tržišne inspekcije za grad Beograd.

Tržišni inspektori na terenu najčešće nailaze na kinesku robu koja nema nikakvu deklaraciju. To, kažu inspektori, svi znaju, ali država ne preduzima konkretne mere iako se na kineskim buvljacima „oblači pola Srbije".

- Glavni centar za šverc kineske robe je buvlja pijaca u Pančevu, gde roba, često bez ikakve kontrole, stiže brodovima. Veliki problem su nam i ulični prodavci koji kupuju tu robu u Pančevu, a onda je prodaju na tezgama širom Srbije. Kupci najčešće ne proveravaju ni da li odeća ima deklaraciju, a kamoli da li je zdravstveno ispravna. Važno je samo da je jeftino... - priča za „Blic" tržišni inspektor iz Pančeva koji nije želeo da se predstavi.

Uskoro zakon o bezbednosti proizvoda

U Ministarstvu trgovine, turizma i usluga kažu da je upravo u pripremi zakon o bezbednosti proizvoda, koji postoji u svim zemljama Evropske unije. Zakon koji bi do kraja godine trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri preciziraće sve uslove koje treba da ispunjava proizvod da bi bio bezbedan za potrošača.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.