Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jun.2016, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinesko selo majmuna

SJANFENG- Živopisno kinesko selo, gdje seljani žive zajedno sa stotinama majmuna, za turiste zvuči kao idealna destinacija za odmor i uživanje. Međutim, za lokalno stanovništvo život se polako pretvara u pravi pakao.

Prije nešto više od deset godina, seoske vlasti sela Sjanfeng, na jugozapadu provincije Sečuan, došle su na nevjerovatnu ideju kako da privuku turiste u selo. Naime, u okolnim šumama i planinama je prirodno stanište makaki majmuna i seljani su željeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da po njima postanu poznati širom Kine kao selo majmuna.

Naime, prvo je trebalo namamiti majmune u selo. Cijela operacija je trajala 48 dana i za to vrijeme u selo je došlo više od 70 majmuna. Životinje su se polako navikavale na ljude, ljudi na životinje, a turisti su počeli da posjećuju ovo selo kao svojvrsnu atrakciju.

Međutim, da čak i najbolji plan ima svoje mane, pokazalo se nekoliko godina kasnije, kada su se majmuni počeli nekontrolisano razmnožavati i njihov broj je u jednom momentu iznosio 600. Nakon što je idejni tvorac cijelog plana Žu Žengui, koji se brinuo o majmunima, umro prije dvije godine, seljani su shvatili da oni više ne mogu hraniti toliki broj majmuna.

Kada su shvatili da im epitet turističke atrakcije više ne donosi novac, seljani su počeli da izgladnjuju majmune, u nadi da će sami napustiti selo. Međutim, majmuni su imali druge planove.

Naime, u međuvremenu su se toliko navikli na novi dom, da će učiniti sve što je njihovoj moći da opstanu i ostanu u selu. A, to znači da su bukvalno počeli da terorišu seljane, jedu im usjeve, a nerijetko im polupaju prozore na kućama nastojeći da uđu unutra.

I dok su prije deset godina seljani vidjeli samo pozitivne efekte najezde turistima, nikada nisu ni razmišljali o negativnim posljedicama. A, kako je ova vrsta majmuna u Kini zaštićena zakonom, malo je toga što seljani mogu i smiju uraditi.

Seljani su čak zvali i stručnjake, moleći ih za pomoć. Oni su postavljali razne zamke širom sela i oko 300 majmuna su uspjeli uhvatiti i vratiti u njihovo prvobitno stanište. Međutim, ostalih 300 je ostalo i konstantno se razmnožavaju, što seljane dovodi do ludila.

Koliko god se trudili, seljani Sjanfenga se ne mogu riješti majmuna, iako su se nekada trudili da ih namame u selo. Eksperti kažu da su majmuni odlučni da ostanu u selu, a seljani će, htjeli ili ne, morati naučiti da žive s njima, sve dok majmuni ne odluče da odu. Da li će se to ikada desiti, niko ne zna.

Inače, priča o ovom selu je za veoma kratko vrijeme postala popularna širom Kine. Naime, mnogi u njoj vide jednu od najvećih pouka, a to je da postoje jasne granice do kojih se smije ići. Komentari na kineskim društvenim mrežama uglavnom se odnose na pohlepu seljana, kojima su majmuni bili dobri dok su privlačili turiste, ali sad kad ih ima previše, više nisu dobrodošli. Jedan od komentatora je napisao: "Ne možeš iskorištavati životinje zarad dobiti, jer to nikada ne završi dobro."

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kinesko selo majmuna

Izvor: Cafe.ba, 17.Jun.2016, 10:15

Živopisno kinesko selo, gdje seljani žive zajedno sa stotinama majmuna, za turiste zvuči kao idealna destinacija za odmor i uživanje. Međutim, za lokalno stanovništvo život se polako pretvara u pravi pakao.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.