Kineski učenici najpismeniji, a evo koje mesto je zauzela Srbija: Poznati rezultati PISA testa

Izvor: Večernje novosti, 03.Dec.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski učenici najpismeniji, a evo koje mesto je zauzela Srbija: Poznati rezultati PISA testa

Naša zemlja je iz čitalačke pismenosti osvojila 439 poena, iz matematičke 448 i iz naučne 440 poena Srbija je na PISA testiranju koje je sprovedeno 2018. godine zauzela 45. mesto, objavljeno je na podsajtu OECD-a posvećenom ovom testiranju. Na listi je rangirano 79 država ili ekonomija. Prva dva mesta zauzimaju Kina i Singapur.Srbija je zauzela 45. mesto na PISA testiranju. Od zemalja bivše Jugoslavije, ispred Srbije su Slovenija (21) i Hrvatska (29), a niže pozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << zauzele su Crna Gora (52) i Bosna i Hercegovina (62).Naša zemlja je iz čitalačke pismenosti osvojila 439 poena, iz matematičke 448 i iz naučne pismenosti 440 poena. To je ispod proseka postignuća ucenika iz OECD država koji je 500 poena. PROČITAJTE JOŠ: SAJAM KNjIGA: Čitaoci traže sve od HandkeaOvo je pokazali PISA istrazivanje za 2018. godinu koje je danas predstavljeno u Vladi Srbije. Naši učenici i na prethodnim testiranjima bili su ispod proseka za oko 50 poena.Na testu 2012. godine srpski đaci su zauzeli 43. mesto u konkurenciji 65 zemalja, a 2015. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Srbija nije ni učestvovala u istraživanju, preneo je RTS.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Rezultati PISA testa u Srbiji: svaki treći učenik funkcionalno nepismen

Izvor: OkRadio.rs, 03.Dec.2019

Srbija zaostaje više od 40 poena za zemljama OECD-a, što znači da je našim đacima potrebno još godinu i po školovanja da bi tu razliku sustigli Svaki treći učenik u Srbiji je funkcionalno je nepismen, jer naučeno ne zna da primeni u praksi, pokazali su rezultati PISA testiranja koji su objavljeni...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.