Kineski ministar spoljnih poslova nestao misteriozno?

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 13:11

Kineski ministar spoljnih poslova nestao misteriozno?

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli odložio je put u Peking.

Moguće je da je na tu odluku uticalo to što se kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang nije pojavljivao u javnosti nekoliko nedelja, što je izazvalo veliki broj medijskih spekulacija, prenosi Blumberg pozivajući se na obaveštene izvore.

"Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli odložio je planiranu posetu Pekingu ovog meseca. Odsustvo od skoro mesec dana kineskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministra spoljnih poslova Ćin Ganga u javnosti doprinelo je odlaganju njegove ranije zakazane posete Pekingu krajem jula", rekla su za Blumberg tri neimenovana izvora upoznata sa situacijom uz uslov da im se ne otkrije identitet.

Dvojica sagovornika su navela da je to bio glavni razlog odlaganja putovanja, dok je treći izvor rekao da je odsustvo kineskog ministra spoljnih poslova "jedan od nekoliko faktora" na osnovu kojih je odluka doneta.

Prema izvorima, dve zemlje razmatraju alternativne termine za realizaciju ove posete.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang nije viđen u javnosti više od tri nedelje.

On se 25. juna sastao sa zvaničnicima iz Rusije, Šri Lanke i Vijetnama.

Bivši ministar spoljnih poslova Vang Ji zamenjivao je Ćina na nedavnim diplomatskim sastancima.

Sastanak između britanskog ministra spoljnih poslova i Vanga, koji je na čelu Komisije za spoljne poslove Komunističke partije, bio bi u suprotnosti sa diplomatskim pravilima, naveo je jedan od izvora.

Nijedan visoki zvaničnik Velike Britanije, ranga Kleverlija, nije posetio Kinu otkako je kineski predsednik Si Đinping započeo svoj treći mandat na mestu lidera partije u oktobru.

Zbog toga se stiče utisak da Britanci zaostaju za drugim evropskim državama, Nemačkom i Francuskom, čiji su najviši lideri bili u Kini poslednjih meseci, prenosi Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.