Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2017, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski megabus postao prevara

Kineski megabus je najavljivan kao najjeftinija i najučinkovitija alternativa podzemnoj gradskoj željeznici, a sada se pokazao kao velika prevara.

Transit Elevated Bus ili kraće TEB  predstavljen je kao projekt gradskog prevoza budućnosti. TEB je ustvari ogromno šinsko vozilo koje se kreće iznad automobila. Prvobitno najavljivan kao megabus kapaciteta 1.200 putnika, prilikom predstavljanja na High Tech Expo-u u Pekingu  "smanjen" je na svega 300 putnika, ali i takav je navodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << mijenjao 40 autobusa.

Nakon što je postao senzacija na internetu, TEB je ubrzo dobio i brojne protivnike. Najčešće mu se spočitavala neupotrebljivost u praksi, posebno ako u saobraćaju postoje vozila viša od dva metra koje ne može "preskočiti".

Takođe, autori nisu na TEB-u ponudili mogućnost skretanja, niti neku drugu inovaciju. Ali na priču kako se radi o revolucionarnom prevozu pet puta jeftinijem od podzemne željeznice, koji će s 300 putnika potegnuti i preko 60 km/h, neki su ipak nasjeli. Kako i ne bi kad su pred sobom imali gotov prototip.

Nekoliko mjeseci kasnije projekt je odjednom obustavljen. Testni poligon navodno vrijedan 300 miliona dolara početkom juna se počeo demontirati, a sada stižu i nove informacije. Prije nekoliko dana pekinška je policija objavila kako je pokrenuta istraga protiv kompanije koja je predstavila TEB. U sklopu istražnih radnji uhapšena su 32 zaposlena, među kojima je i Bai Zhiming, šef kompanije. Bai je navodno ilegalno prikupljao sredstva od potencijalnih investitora i pritom im obećavao godišnju kamatu od 12 odsto.

Do kraja prošle godine protiv Baija je privatnu tužbu podiglo 72 investitora, koji su uložili oko 19 miliona dolara.

(Index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kineski megabus postao mega prevara

Izvor: AutoBlog, 06.Jul.2017, 07:52

Kineski megabus je najavljivan kao najjeftinija i najefikasnija alternativa podzemnoj gradskoj železnici, a sada se pokazao kao velika prevara. Transit Elevated Bus ili kraće TEB je predstavljen kao projekat gradskog prevoza budućnosti. TEB je u stvari ogromno šinsko vozilo koje se kreće iznad...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.