Kineski mediji upozoravaju Filipine

Izvor: RTS, 29.Jun.2013, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski mediji upozoravaju Filipine

Filipini pozivaju SAD kao "zaštitnika" i koriste ASEAN kao "saučesnika" u teritorijalnom sporu sa Pekingom, navode kineski državni mediji. Ukoliko Filipini nastave sa provokacijama, biće teško izbeći kontraudar, upozoravaju mediji.

Državni mediji u Kini optužili su Filipine da koriste grupu zemalja članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) kao "saučesnike" u povredi kineskog prava suvereniteta u Južnom kineskom moru i upozorili na mogući "kontraudar". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Uvodnik u izdanju za inostranstvo partijskog lista "Ženmin Žibao" pojavio se uoči sastanka ASEAN-a u Brunejima, na kojem se očekuje da će dominirati pitanje teritorijalnog spora u Južnom kineskom moru.

Filipini, koji su tražili uspostavljanje čvršćih odnosa sa Vašingtonom zbog teritorijalog spora sa Pekingom, "pozivaju SAD kao 'zaštitnika' " i koriste ASEAN kao "saučesnika", piše u uvodniku.

Dodaje se, takođe, da su Filipini krivi za "sedam grehova", uključujući "ilegalnu okupaciju" delova Spratli ostrva, pojačavanje kontrole nad spornim koralnim hridima, pozivanje stranih kompanija da iskorišćavaju naftne i gasne rezerve u spornim vodama i promovišu "internacioalizaciju" mora.

"Ukoliko Filipini nastave da provociraju Kinu...biće teško izbeći kontraudar", kaže se u uvodniku, a prenosi AFP.

Članice ASEAN-a nadaju se da postignu sporazum o pravno obavezujućem kodeksu ponašanja u spornom moru kako bi se smanjile tenzije u regionu kojim prolaze važni pomorski putevi.

Peking tvrdi da mu pripada skoro celo Južno kinesko more i sva ostrva, dok Filipini, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan ističu suverenitet nad delovima naspram svojih teritorija, što dovodi do sporova.

Kina je do sada uspevala da spreči nastojanja ASEAN-a da usvoji kodeks ponašanja i analitičari kažu da će Peking nastaviti da se suprostavlja bilo kakvom sporazumu koji bi oslabio njegove tvrdnje o suverenitetu nad celim morem.

Filipini su ove godine zatražili arbitražu Ujedinjenih nacija u sporu sa Kinom, što je Peking osudio i odbacio.

SAD i Filipini započeli su u četvrtak zajedničku vojnu pomorsku vežbu u Južnom kineskom moru, između ostrva Luzon i hridina na otvorenom moru, koje svojataju Peking i Manila, povećavajući tako napetosti u teritorijalnom sporu.

Zemlje koje se nalaze oko Južnog kineskog mora povećale su izdatke na mornaricu poslednjih godina kao odgovor na napetosti, što izaziva strahove od mogućeg izbijanja vojnog sukoba.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.