Kineski juan prevazišao franak

Izvor: Blic, 27.Feb.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski juan prevazišao franak

Kineski juan je prevazišao švajcarski franak u januaru postavši sedma najkorišćenija moneta u svetu kao platežno sredstvo, saopštila je agencija za transakcijske usluge SWIFT.

Sa udelom na tržištu od 1,39 odsto, kineska valuta je jedna od deset nakorišćenijih moneta u svetu treći mesec za redom. U decembru prošle godine nalazile se na osmom mestu te rang liste, preneo je Rojters.

Plaćanje u juanima je u januaru povećano za 30,6 odsto, dok je rast za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << devize koje se koriste kao platežno sredstvo na svetskim tržištima iznosio 4,8 odsto.

Najviše plaćanja se obavi na berzi u Hong Kongu koja ima 73 udela u tržištu za kojom slede berze u Velikoj Britaniji, Singapuru, Tajvanu, SAD, Francuskoj i Australiju.

Peking želi da juan postane moneta medjunarodne rezerve i u tom cilju ubrzava reforme na domaćem tržištu pokretanjem pilotskih programa za liberalizaciju juana.

Tokom tri poslednje godine, juan je sustigao a potom prevazišao 22 monete, nedavno singapurski i hongkonški dolar a sada i švajcarski franak.

Na listi najkorišćenijih moneta u svetu kao platežno sredstvo, iznad juana se trenutno nalaze američki dolar, evro, funta, kanadski dolar i australijski dolar ocenio je SWIFT.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Juan pretekao i franak, osvaja svet

Izvor: B92, 27.Feb.2014

Hong Kong -- Kineski juan je prevazišao švajcarski franak u januaru postavši sedma najkorišćenija moneta u svetu kao platežno sredstvo...Sa udelom na tržištu od 1,39 odsto, kineska valuta je jedna od deset nakorišćenijih moneta u svetu treći mesec za redom. U decembru prošle godine nalazile...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.