Kineski hakeri „napali“ Indiju

Izvor: Politika, 06.Apr.2010, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski hakeri „napali“ Indiju

Dokumenta, prema navodima istraživača, sadrže poverljive podatke sekretarijata Saveta za nacionalnu bezbednost Indije, uključujući tajne procene bezbednosne situacije u graničnim područjima sa Tibetom, Bangladešom i Mjanmarom, kao i podatke o pobuni maoista

PEKING – Grupa hakera iz jugozapadne Kine ukrala je poverljiva dokumenta indijskog Ministarstva odbrane i provalila u imejl servise kancelarije dalaj- lame, saopšteno je u izveštaju grupe istraživača iz Kanade. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

"Nemamo saznanja da Narodna Republika Kina ili bilo koja druga vlada stoje iza te mreže. Ali važno pitanje koje treba postaviti je da li je Kina preduzela akcije za razotkrivanje sajberšpijuna", piše u izveštaju istraživača sa Munk centra za međunarodne studije Univerziteta u Torontu.

Dokumenta, prema navodima istraživača, sadrže poverljive podatke sekretarijata Saveta za nacionalnu bezbednost Indije, uključujući tajne procene bezbednosne situacije u graničnim područjima sa Tibetom, Bangladešom i Mjanmarom, kao i podatke o pobuni maoista. Na udaru hakera našla su se i dokumenta sa sajta indijske ambasade u Avganistanu, kao i indijskih i pakistanskih ambasada u SAD, navode istraživači, javio je Rojters.

Kineske vlasti, u prvim reakcijama na izveštaj, kažu da nisu upoznate sa delovanjem špijunske grupe.

"Ne znamo kakve podatke poseduju ti ljudi niti kakvi su im motivi", kaže portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Đijang Ju.

Prema njenim rečima, kineske vlasti sprovešće istragu ukoliko budu imale dovoljno dokaza da je napad hakera počinjen.

"Naša politika je veoma jasna. Odlučno se protivimo svim oblicima Internet kriminala, uključujući i aktivnosti hakera", kaže Đijang.

Upad na dalaj lamine imejlove može pomoći sajberšpijunima da otkriju ko je u kontaktu sa tibetanskim duhovnim liderom, koga Kina optužuje za separatizam. Kineski sajberšpijuni koriste se popularnim onlajn servisima, uključujući "Tviter", "Gugl grups" i "Jahu mejl" za pristup zaraženim računarima, preusmeravajući ih na servere u Kini, navela je agencija Rojters.

Tanjug

[objavljeno: 06/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.