Kineski dvorepi škorpion u neobičnim formacijama iznad Tajvana, a ispod krila... FOTO

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 18:35

Kineski "dvorepi škorpion" u neobičnim formacijama iznad Tajvana, a ispod krila... FOTO

Reč je o kineskoj borbenoj bespilotnoj letjelici za koju državni mediji tvrde da može nositi teško naoružanje

Kineska borbena bespilotna letelica za koju državni mediji tvrde da može da nosi teško naoružanje letela je oko Tajvana u neobičnim formacijama, tvrdi ministarstvo obrane Tajvana.

Ministarstvo je ustanovilo da je bespilotna letelica TB-001 jedna od 19 vojnih letelica koje su ušle u identifikacijsku zonu protivvazdušne obrane Tajvana (ADIZ) tokom 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sata.

Najprije je TB-001 prešao kanal Baši koji odvaja Tajvan od Filipina, zatim je leteo istočno od Tajvana pre nego što se vratio prema kineskoj obali, piše Guardian.

Kineska Narodna oslobodilačka vojska (PLA) redovno šalje letelice u identifikacijsku zonu protivvazdušne obrane Tajvana, ali potpuni krugovi oko ostrva su veoma retki.

Kineski državni mediji nazivaju TB-001 ‘dvorepim škorpionom‘ i prikazuju njegove slike s projektilima ispod krila. Tvrde da je sposoban za misije na velikim visinama i da ima veliki domet.

Kineske vazdušne snage letele su ranije u misijama koje nazivaju "okruživanje ostrva" s bombarderom H-6 sposobnim za nošenje nuklearnog oružja.

Nije bilo ispaljenih hitaca i kineske letelice nisu se našle u vazdušnom prostoru Tajvana. ADIZ je šire područje koje Tajvan nadzire i patrolira kako bi svojim snagama dao više vremena da odgovore na pretnje.

Kina je pojačala pritisak na Tajvan u zadnje tri godine u pokušaju da prisili Taipei da prihvati zahteve Pekinga za suverenitetom. Tajvanska vlada odbija da bude deo Kine i poručuje da samo građani ostrva mogu odlučivati o svojoj budućnosti.

Nedavno je Kina organizovala vojne vežbe u blizini Tajvana nakon što se tajvanska predsednica Caj Ing-ven sastala s Kevinom Mekartijem, predsednikom Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, u Los Anđelesu.

Vežbe su uključivale raspoređivanje udarne grupe nosača aviona koju je predvodio Šandong, jedan od dva kineska nosača aviona. Japansko ministarstvo obrane, koje takođe prati aktivnosti u regionu, ovog je meseca saopštilo da je Šandong izveo rekordnih 620 lansiranja borbenih aviona tokom 18 dana u aprilu.

Kineski vojni avioni od 2022. redovno prelaze središnju liniju Tajvanskog moreuza, koji služi kao neslužbena barijera između dveju strana, iako je Kina ne priznaje.

Najnoviji letovi uključivali su borbene i izviđačke avione, od kojih su mnogi prešli tu liniju.

Tajvansko ministarstvo takođe je otkrilo šest PLA brodova, ali nisu odali lokaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.