Kineske vlasti priznale postojanje kancerogena sela

Izvor: Blic, 22.Feb.2013, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineske vlasti priznale postojanje "kancerogena sela"

Kinesko ministarstvo zaštite prirodne sredine je ovih dana prvi put priznalo postojanje "kancerogenih sela", nekoliko godina pošto su se raširile spekulacije da se u nekim zagađenim područjima ove zemlje rak učestalije javlja.

Upotreba tog termina u jednom zvaničnom izveštaju dolazi u vreme rastućeg nezadovoljstva javnosti zbog neregulisanih pitanja industrijskog otpada, opasnog smoga i drugih posledica decenija ubrzanog razvoja, izveštava AFP.

"Otrovne i štetne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hemijske materije su dovele do mnogih kriznih situacija u oblasti kvaliteta vode i vazduha ...u nekim oblastima su se čak pojavila 'kancerogena sela'", stoji u petogodišnjem planu borbe za zaštitu životne sredine, objavljenom ove nedelje.

U tom dokumentu se nije zalazilo u detalje pomenutog fenomena, za koji i ne postoji stručna definicija, već se pojavio u domaćim i stranim medijima nakon što je 2009. jedan kineski novinar objavio mapu, na kojoj su bile ucrtana desetine "kancerogenih sela".

Kinesko ministarstvo zaštite prirodne sredine sada priznaje da se u ovoj zemlji koriste i "otrovni i štetni hemijski produkti" koji su zabranjeni u razvijenim državama, a predstavljaju dugoročnu ili potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi ili prirodnu sredinu.

Povezane vesti: Aero zagađenje u Pekingu povećalo respiratorne tegobe Peking se ponovo guši u smogu, ne rade fabrike i aerodromi, građani pozvani da ostanu u kućama Apokalipsa danas: Zagađenje vazduha u Pekingu vidljivo i iz svemira, Kinezi se plaše da izađu na ulice Apel da se suspenduje bušenje nafte na Arktiku Iran: Dva neradna dana zbog smoga

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.