Kineska vojska primetno agresivnija: SAD spremaju odgovor?

Izvor: B92, 03.Avg.2022, 21:33

"Kineska vojska primetno agresivnija": SAD spremaju odgovor?

SAD i Indonezija započele su danas godišnje zajedničke vojne vežbe na indonezijskom ostrvu Sumatra.

Više od 5.000 vojnika iz SAD, Indonezije, Australije, Japana i Singapura učestvovalo je u ovogodišnjim vežbama, što ih čini najmasovnijim od kada su prvi put održane 2009. godine, prenosi AP.

Vežbe su osmišljene da "ojačaju interoperabilnost, sposobnost, poverenje i saradnju između partnera radi podrške slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku“, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštenju ambasade SAD u Džakarti. "To je simbol američko-indonezijske veze i sve bližeg odnosa između kopnenih snaga u ovom regionu.

Kopnene snage su temelj bezbednosne arhitekture regiona“, saopštio je general Čarls Flin, komandant američke vojske u pacifičkom regionu, prenosi AP. Flin i indonezijski general Andika Perkasa otvorili su zajedničke vežbe jutrošnjom ceremonijom u Baturaji, primorskom gradu u provinciji Južna Sumatra. Vežbe će trajati do 14. avgusta i obuhvataju manevre vojske, mornarice, vazduhoplovstva i marinaca.

Planirane dvonedeljne vežbe su počele nakon što je kinesko ministarstvo odbrane sinoć saopštilo da će sprovesti niz ciljanih vojnih operacija kako bi "zaštilo nacionalni suverenitet" kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, za koji Kina tvrdi da je deo njene teritorije, navodi američka agencija.

Američki general Mark Mili izjavio je prošlog meseca tokom putovanja u pacifički region da se broj presretnutih kineskih aviona i brodova u ovom delu sveta značajno povećao u poslednjih pet godina.

"Poruka je da je kineska vojska, u vazduhu i na moru, postala primetno agresivnija u ovom konkretnom regionu", rekao je tada Mili, prenosi AP. Proširene vežbe Kina vidi kao pretnju, a kineski državni mediji optužili su SAD da grade indo-pacifički savez, sličan NATO-u, da bi namerno izazivale sukob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.