Kineska flota nosača aviona prošla blizu Tajvana

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2019, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska flota nosača aviona prošla blizu Tajvana

Kineska flota nosača aviona prošla je danas blizu Tajvana, zbog čega su vlasti tog ostrva poslale brodove i avione da nadgledaju situaciju.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je kineska flota ušla u Tajvanski moreuz, ali da je ostala na kineskoj strani tog morskog prolaza koji razdvaja Tajvan od Kine.

Iza kineske flote bili su američki i japanski brodovi, navelo je ministarstvo, ne iznoseći detalje.

Kina šalje nosače aviona u Tajvanski moreuz >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << otkako je predsednica Tajvana Cai Ing-Ven 2016. stupila na dužnost.

Peking kritikuje Cai zbog toga što Tajvan i Kinu ne smatra delovima iste zemlje i zbog poboljšanja odnosa s Vašingtonom.

Narodna Republika Kina i Tajvan, čije je zvanično ime Republika Kina, imaju zasebne vlade od kineskog građanskog rata, vođenog u drugoj polovini četrdesetih godina prošlog veka, pošto su nacionalisti predvođeni Čang Kaj-Šekom posle poraza od komunista prešli na ostrvo udaljeno 160 kilometara i na njemu uspostavili vladu 1949. godine.

Kao što Peking to ostrvo smatra delom svoje teritorije, tako je i vlada Tajvana posle 1949. nastavila da tvrdi da je legitimni predstavnik cele Kine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

TENZIJE NA MORU: Kineska flota prošla pored Tajvana, sa ostrva se odmah digli avioni

Izvor: Kurir, 17.Nov.2019

Kineska flota nosača aviona prošla je danas blizu Tajvana, zbog čega su vlasti tog ostrva poslale brodove i avione da nadgledaju situaciju.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.