Kina zagrmela: Ne ponavljate katastrofalne greške

Izvor: B92, 04.Apr.2023, 10:42

Kina "zagrmela": Ne ponavljate katastrofalne greške

Peking -- Kineski konzulat u Los Anđelesu uputio je upozorenje predsedavajućem Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinu Makartiju.

Naime, Makarti je upozoren da se ne sastane sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven tokom njenog boravka u SAD i ne ponavlja "katastrofalne greške iz prošlosti".

U saopštenju se navodi da bi susret Makartija sa tajvanskom predsednicom "u bilo kom svojstvu" veoma povredio osećanja kineskog naroda, poslao pogrešan signal "tajvanskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << separtističkim snagama" i uticao na političke odnose Kine i SAD, prenosi Rojters.

Kineski konzulat tvrdi da boravak Cai Ing-ven u SAD nije moguće označiti za "tranzit" na putu prema zemljama Srednje Amerike i da tajvanska predsednica želi da "priredi politički šou".

Makarti ignoriše pouke iz grešaka prošlosti, navodi konzulat, aludirajući na posetu tadašnje predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, u avgustu prošle godine.

"Ovaj susret ne bi doprineo miru, bezbednosti i stabilnosti u regionu, ovaj susret nije u zajedničkom interesu kineskog i američkog naroda", zaključuje se u saopštenju.

Kevin Makarti bi sutra u Kaliforniji trebalo da se sastane sa Cai Ing-ven, a SAD tvrde da je u pitanju uobičajena praksa i da Kina nema razlog da preterano reaguje na ovaj sastanak.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je označilo kineske kritike za apsurdne i dodalo da Tajpej neće popustiti pred pritiscima Pekinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.