Kina za napad noževima krivi ujgurske separatiste

Izvor: Blic, 04.Mar.2014, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina za napad noževima krivi ujgurske separatiste

Kina smatra da je napad noževima za vikend na železničkoj stanici na jugu zemlje, u kojem je ubijeno 29 ljudi, delo ujgurskih separatista povezanih s medjunarodnim terorizmom, dok analitičari sumnjaju, imajući u vidu metod i oružje koje je korišćeno, da su napadači imali pomoć spolja.

Iako nijedna grupa nije preuzela odgovornost, zvanična Kina za krvavi napad u subotu na železničkoj stanici u Kunmingu, u provinciji Junan, krivi secesioniste iz Sindjijanga na krajnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zapadu zemlje.

Ono što je objavljeno jeste da je napad izvelo najmanje osam osoba, obučenih u crno, koji su koristili duge noževe.

To je bio najkrvaviji napad koji se pripisuje ekstremistima iz Sindjijanga koji se desio u tom regionu.

Mada vlasti nisu eksplicitno pomenule nacionalnost napadača, pokazale su slike crne zastave sa polumesecom, za koju su rekli da su je pronašli na mestu napada.

To je, kako su naveli kineski zvaničnici, dokaz o umešanosti u napad Islamističkog pokreta iz istočnog Turkistana, za koji tvrde da je povezan s pristalicama ujgurskog separatističkog pokreta iz inostranstva.

S druge strane, mnogi stručnjaci sumnjaju da taj pokret postoji u nekom organizovanom obliku. SAD su tu grupu 2002. dodale na svoju listu terorističkih organizacija, ali kasnije su je uklonili.

Kineske vlasti su navele i da velik broj žrtava, 143 povredjena pored 29 ubijenih, svedoči da su napdači bili uvežbani.

Pripadnici Ujgura, naroda islamske veroispovesti, bore se protiv kineske vlasti u Sindjijangu, gde su česte borbe izmedju njih i pripadnika većinskih Kineza.

Mnogi posmatrači kažu da se Ujguri, čiji jezik spada u turkofone jezike, bune jer su marginalizovani i osećaju da je njihova kultura izložena represiji.

Agencija AP navodi da Peking koristi svoju tvrdnju o medjunarodnom zavereništvu kako bi opravdala svoje akcije protiv Ujgura, ali do sada nije bilo dokaza da su oni povezani s muslimanskim ekstremistima van zemlje.

- Istorijski, Ujgurima je bilo teško da privuku pažnju i javno budu priznati od globalnog džihadističkog pokreta. Videli smo brojne video snimke na kojima viši pripadnici Al Kaide ističu svoj cilj i navode da su oni grupa koja će pomagati (pripadnicima drugih muslimanskih pokreta), ali u praksi se malo toga stvarno desilo - kaže Rafaelo Pantuči, istraživač iz jednog londonskog instituta.

Agencija AP navodi da je u Kini boja odeće koju nose napadači takođe znak strane umešanosti.

- Napadači su izabrali da se obuku u crno, a crno je boja svetog rata u međunarodnim terorističkim aktivnostima - rekao je kineski stručnjak za borbu protiv terorizma Li Vej.

Policija je na dan napada ubila četiri napadača i uhapsila jednu ženu osumnjičenu da je povezana s napadom u subotu. Dva dana kasnije, uhvaćena su još tri osumnjičena i saopšteno da je u napadu učestvovalo osam lica, predvodjenih osobom identifikovanom kao Abdurehim Kurban, prema državnim medijima.

Kunming u svojoj istoriji nije baš bio na meti etničkog nasilja, a njegovi stanovnici su povodom napada izrazili šok i gnev.

- Kunming je turistički grad u Kini, i nikad nisam mogao da zamislim da bi se ovako nešto moglo da desi ovde - rekao je jedan njegov stanovnik.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.