Kina veliki zagađivač

Izvor: RTS, 28.Jul.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina veliki zagađivač

Tri najveće termeolektrene u Kini veći zagađivači atmosfere nego cela Velika Britanija, naodi se u izveštaju kineskog orgranka "Grinpisa". Iako je u poslednje tri godine zatvorila tri centrale jednake energetskom potencijalu Australije, Kina je uz SAD najveći globalni zagađivač.

Najveće tri termoelektrane u Kini, koje su u državnom vlasništvu, ispustile su 2008. godine u atmosferu više gasova koji utiču na promenu klime nego cela Velika Britanija, piše u danas objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izveštaju kineskog odeljka međunarodne organizacije "Grinpis".

Izveštaj ukazuje na veliku zavisnost od uglja, koja ugrožava napore Kine da se zaustave klimatske promene.

Skoro 60 odsto energije u toj zemlji proizvodi deset najvećih termoelektrana, koje su u 2008. potrošile petinu kineskog uglja i emitovale oko 1,44 milijarde tona ugljen-dioksida koji doprinosi globalnom zagrevanju, piše u izveštaju.

Kineska Agencija za zaštitu životne sredine već je poslednjih godina upozorila najveće elektrane zbog "ozbiljnog narušavanja" mera zaštite okoline.

Emisija gasova po stanovniku u Kini još uvek daleko zaostaje za razvijenim zemljama, ali je ona u celosti već pretekla SAD i postala najveći emiter gasova sa efektom staklene bašte.

"Kineske termoelektrane nisu samo najveći potrošači uglja, već i najveći emiteri ugljen-dioksida", piše u izveštaju.

"Grinpis" insistira da vlasti elektranama uvedu porez na energiju i ekološki porez na ugalj, i da se udeo energije dobijene iz obnovljivih izvora poveća na 30 odsto do 2020.

U poslednje tri i po godine zatvorene su neefikasne elektrane koje su proizvodile energiju jednaku ukupnom energetskom potencijalu Australije, stoji u izveštaju kineskog "Grinpisa".

Kina i SAD, zemlje ispuštaju 40 odsto ukupne količine gasova koji ugrožavaju klimu, traže način za saradnju u suzbijanju te pojave i pripremaju se za konferenciju UN u Kopenhagenu krajem godine.

Smatra se da povećana emisija gasova, naročito ugljen-dioksida, kao posledica industrijalizacije, dovodi do zagrevanja planete i promene klime.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.