Kina uvela sankcije članovima američkog Kongresa zbog Trampove odluke

Izvor: B92, 13.Jul.2020, 23:54

Kina uvela sankcije članovima američkog Kongresa zbog Trampove odluke

Kina je danas uvela sankcije trojici članova američkog Kongresa zbog odluke administracije predsednika SAD Donalda Trampa da kazni visoke kineske zvaničnike.

Tramp se na taj potez odlučio zbog navodnog kršenja prava muslimanske manjine Ujgura u provinciji Šindjang.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Hua Čunjing saopštila je da su sankcije uvedene republikanskim senatorima Tedu Kruzu i Marku Rubiju i republikanskom kongresmenu Krisu Smitu, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Glas Amerike.

Hua je navela da su sankcije takodje uvedene američkom ambasadoru za verske slobode Semu Braunbeku i Kongresno-izvršnom odboru o Kini, zajedničkom odboru Kongresa i Bele kuće fomiranom da se bi "pratila ljudska prava i razvoj vladavine prava" u Kini.

Rubio je jedan od predsedavajućih tog odbora, a Smit član i bivši kopredsedavajući.

Odluka o uvodjenju "proporcionalnih sankcija" saopštena je nekoliko dana nakon što je Tramova administracija uvela kaznene mere protiv nekoliko visoko rangiranih zvaničnika Komunističke partije, medju kojima je i partijski sekretar u Šindjangu Čen Čuango.

Predsednik Donald Tramp je prošlog meseca potpisao zakonski predlog o uvodjenju sankcija zbog masovnog pritvaranja i do milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina u Šindjangu.

Odnosi dve najveće svetske ekonomije pogoršani su nedavnih meseci zbog niza pitanja, medju kojima su odgovor na pandemiju korona virusa, trgovina i stanje ljudskih prava u Hongkongu, Tajvanu i Šindjangu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.