Kina upozorila SAD: Odmah prestanite sa sajber napadima

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 00:12

Kina upozorila SAD: Odmah prestanite sa sajber napadima

Kina je pozvala SAD da odmah zaustave ''opasnu i neodgovornu'' praksu pokretanja neselektivnih sajber-napada koji ugrožavaju bezbednost.

Govoreći o dva izveštaja u kojima je detaljno otkrivena strategija američke vlade u vezi sa sajber odvraćanjem i neselektivne sajber-napade na saveznike SAD i druge zemlje, portparol kineskog ministarstva spojlnih poslova Vang Venbin je rekao da veliki broj slučajeva govori o tome kako američka vlada koristi svoju ''nadmoć i prevlast'' >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da deluje bezobzirno u sajber prostoru, što dovodi u opasnost međunarodno pravo i poredak u sajber-prostoru, ugrožava sajber mir i bezbednosti, i šteti bezbednosnim i razvojnim interesima Kine i drugih zemalja, prenela je agencija Sinhua.

''Sa neuporedivom kontrolom nad globalnim internet resursima, poznato je da je američka vlada isključila zemlje sa interneta, nanevši ozbiljnu štetu njihovoj društvenoj stabilnosti i ekonomskoj sigurnosti'', rekao je Vang i dodao da Vašington koristi svoju dominaciju nad globalnim operativnim sistemima i internet uslugama za masovno, neselektivno praćenje i krađu podataka, kršeći pravo na privatnost građana mnogih zemalja.

On je istakao da je američka vlada ''očigledno podržala'' organizacije koje izvode sajber-napade, kako bi oni takve napade izvodili na vladine agencije, važne organizacije i kritičnu infrastrukturu mnogih zemalja u svetu, uključujući saveznike SAD.

''Bez preterivanja, SAD su izvor broj jedan sajber rizika i izazova. Nijedna zemlja na svetu ne može da se izoluje od pretnje američkog sajber napada'', rekao je Vang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.