Izvor: Piplmetar.rs, 07.Dec.2023, 02:32

Kina ulaže milijardu dolara u HLMC – još jednog domaćeg proizvođača čipova

Kako bi razvila svoju industriju čipova i omogućila još naprednije proizvodne procese od 10 nm, Kina ulaže milijardu dolara u šangajskog proizvođača poluprovodnika HLMC (Huali Microelectronics Corp.). Ulaganje u ovu kompaniju stiže iz kineskog fonda za investicije poznatog još i kao „Veliki fond 2“, koji treba da unapredi proizvodne mogućnosti kineske poluprovodničke industrije.
Na taj način, HLMC ima potencijal da postane drugi kineski proizvođač čipova sposoban za proizvodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << procese koji se zasnivaju na klasi ispod 10 nm, piše DigiTimes.
Za razliku od kompanije Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), koja je istorijski pozicionirana kao vodeći kineski proizvođač čipova sa ciljem da se takmiči protiv tajvanske TSMC, HLMC je ipak zadržao niži profil u industriji. Zvanično, ova kompanija može da proizvodi čipove na 22 nm i 28 nm proizvodnim procesima.
Međutim, HLMC je počeo da pravi čipove i na 14 nm FinFET procesu korišćenjem mašina za duboku ultraljubičastu (DUV) litografiju 2020. godine. Mnoge DUV litografske mašine mogu da se koristite za izradu čipova na naprednijoj tehnologiji proizvodnje, ispod 10 nm.

HLMC
S obzirom na to da kineske kompanije ne mogu da dobiju najsavremenije alate za proizvodnju čipova zbog američkih sankcija prema Kini u ovom sektoru, to je uticalo na strategiju HLMC razvoja. Kompanija sada radi na poboljšanju svojih proizvodnih procesa korišćenjem naprednih metoda kao što je „Multi-patterning“ tehnologija na DUV mašinama, a neki veruju da bi HLMC zaista mogao da proizvede i čipove naprednije od 10 nm. Kao rezultat toga, kineske vlasti ostaju optimistične u vezi sa razvojem sopstvene industrije poluprovodnika.
Da bi pomogle Kini da ostvari svoje ciljeve, kompanije kao što je HLMC, dobijaju značajna novčana sredstva iz Velikog fonda 2. Ova kompanija se očigledno dobro kotira, a podrška fonda pomogla joj je da poveća registrovani kapitala sa 22 milijarde juana (3,078 milijardi dolara) na 28,4 milijarde juana (3,974 milijarde dolara). Glavni akcionari kompanije su Huahong Group sa 54 posto akcija i druge kompanije i fondovi povezani sa kineskim vlastima koji zajedno imaju 36 posto akcija. Novi priliv novca pokazuje interes vlade da od HLMC-a napravi glavnog proizvođača čipova kao što je SMIC.
Jedna od posledica trenutnih SAD sankcija prema kineskom sektoru poluprovodnika je i to da kineske kompanije obično ne dele informacije o svom napretku u novim tehnologijama procesa. Kao rezultat toga, druge države i njihove kompanije ne znaju koje su zaista sposobnosti kineskih proizvođača čipova.
HLMC nije bio otvoren u vezi sa svojim napretkom, posebno kada je u pitanju FinFET tehnologija. To ovom proizvođaču i njenom većinskom vlasniku omogućava i činjenica da njihove akcije nisu dostupne trgovcima na malo, čime bi bile javno vlasništvo.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.