Kina uključila veštačko sunce na nuklearni pogon: Možete li da zamislite temperaturu i do 150 miliona Celzijusa! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Dec.2020, 09:02

Kina uključila veštačko sunce na nuklearni pogon: Možete li da zamislite temperaturu i do 150 miliona Celzijusa! (VIDEO)

Eksperimentalni uređaj za nuklearnu fuziju nalazi se u jugozapadnoj provinciji Sečuan

Peking je prvi put uspešno priključio svoj nuklearni fuzioni reaktor "veštačko sunce", koji je dizajniran da bude čisti izvor energije, kao pravo Sunce.

Napravljen da imitira prirodne reakcije koje se javljaju na suncu koristeći gasove vodonik i deuterijum kao gorivo, reaktor "HL-2M Tokamak" je najveći i najnapredniji eksperimentalni uređaj za nuklearnu fuziju u Kini. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Nalazi se u jugozapadnoj provinciji Sečuan i završen je krajem prošle godine. Reaktor se često naziva "veštačkim suncem" zbog ogromne toplote i snage koju proizvodi.

"HL-2M Tokamak" koristi moćno magnetno polje za spajanje vruće plazme i može da dostigne temperature od preko 150 miliona stepeni Celzijusa, što je približno deset puta toplije od Sunčevog jezgra.

- Razvoj nuklearne fuzione energije nije samo način za rešavanje kineskih strateških energetskih potreba, već ima i veliki značaj za budući održivi razvoj kineske energije i nacionalne ekonomije - objavio je "Pipls dejli".

Projekat je deo kineskog učešća u Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru (ITER) sa sedištem u Francuskoj.

ITER je najveći svetski projekat nuklearne fuzije i košta oko 20 milijardi evra. Uključuje 35 zemalja i očekuje se da bude završen 2025. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

RT: Kina uključila „Veštačko Sunce“ na nuklearni pogon, deset puta vrelije od pravog

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2020

Peking je prvi put uspešno pojačao svoj nuklearni fuzioni reaktor "Veštačko Sunce", izvestio je u petak kineski Pipls dejli. Dizajniran je da bude čisti izvor energije, sličan stvarnom Suncu. Napravljen da replicira prirodne reakcije koje se javljaju na Suncu koristeći gasove vodonik i deuterijum...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.