Kina testira novo kinetičko oružje: Američke oklopnjake pretvara u beskorisno gvožđe

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 18:46

Kina testira novo kinetičko oružje: Američke oklopnjake pretvara u beskorisno gvožđe

Istraživanje koje su sproveli kineski naučnici o efikasnosti oružja kinetičke energije (KEV) protiv američkih vojnih tenkova otkrilo je zapanjujuće rezultate.

U ovim testovima, tenk bi potencijalno mogao biti onesposobljen jednim udarom KEV-a, bez vidljivih spoljašnjih oštećenja.

Izveštaji kineskih medijskih izvora navode da bi čvrsta sfera teška 20 kg koja putuje četvorostrukom brzinom zvuka zaista mogla da predstavlja ogroman rizik za visoko napredne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tenkove koji odgovaraju standardima američke vojske.

Takav projektil bi nosio otprilike 25 megadžula kinetičke energije. U smislu električne energije, to bi značilo samo nešto iznad 7 kilovat-sati. Uprkos tome što se čini minimalnom, ova količina energije ima potencijal da izazove katastrofalna oštećenja unutrašnjeg sistema tenka, ostavljajući spoljnu školjku netaknutu, navodi se u izveštaju.

Iako kineski istraživači nisu direktno imenovali američki tenk, oni su nagovestili da je dotična energija više nego dovoljna da izazove haos na tenku koji koriste SAD, teškom između 40 i 60 tona, na primer tenku abrams.

Tokom svog istraživanja, tim je zaključio da bi udar takvih projektila mogao da slomi kritične delove tenka, kao što su vijci koji pričvršćuju ključnu opremu na unutrašnji zid kabine, čime tenk čini beskorisnim.

Nalazi, koji su 8. decembra objavljeni u recenziranom časopisu "Equipment Environmental Engineering", značajno naglašavaju podložnost konvencionalne vojne opreme progresivnoj tehnologiji naoružanja.

Istraživači navode da udar kinetičkih projektila velike brzine može dovesti do kvara na određenim oklopnim metama, savlađujući bezbednosne granice postavljene američkim vojnim standardom MIL-STD-810.

Za razliku od konvencionalnog protivtenkovskog oružja koje se oslanja na barut, kinetički projektili velike brzine mogu potencijalno izazvati smrtonosna oštećenja čak i pri malom kontaktu.

Štaviše, ovi projektili se mogu lansirati na bezbroj načina, čime se povećava njihova primenljivost u različitim scenarijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.