Kina sutra lansira Šendžou 12 sa ljudskom posadom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 09:42

Kina sutra lansira "Šendžou 12" sa ljudskom posadom

Kina sutra šalje svoju prvu misiju s ljudskom posadom u svemir posle gotovo pet godina, što je deo ambicioznog plana završetka svemirske stanice do kraja sledeće godine.

"Kina će lansirati 'Šendžou 12', u kojoj će se nalaziti tri astronauta: Nie Haišeng (56), Liu Boming (54) i Tang Hungbo (45), u četvrtak u 9 sati i 22 minuta" , saopštila je Kineska kancelarija za svemirsko inženjerstvo sa posadom, prenosi Rojters.

Lansiranje je planirano iz svemirskog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Đijukuen na severozapadu Kine, a misiju predvodi Nie, bivši pilot koji će biti najstariji nacionalni astronaut koji je otišao u svemir.

To je njegov treći izlet u svemir, nakon misija "Šendžou 5" 2003. i "Šendžou 10" 2013. godine.

"Šendžou 12",, što znači "Božanski brod", biće treća od 11 misija potrebnih za završetak kineske svemirske stanice do 2022.

Kina je započela izgradnju svemirske stanice krajem aprila lansiranjem modula Tijenhe, prvog i najvećeg od tri na stanici koji je Kina samostalno razvila i na njemu će tročlana posada "Šendžou 12" boraviti tri meseca.

Poslednja kineska letačka misija sa posadom bila je 2016. godine kada su dvojica astronauta poslati svemirskom letelicom "Šendžou 11" u svemirsku laboratoriju "Tiangong 2", prototip svemirske stanice u kojoj su kasnije ostali oko mesec dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kina sutra lansira u svemir "Božanski brod" sa ljudskom posadom

Izvor: B92, 16.Jun.2021

Kina sutra šalje svoju prvu misiju s ljudskom posadom u svemir posle gotovo pet godina, što je deo ambicioznog plana završetka svemirske stanice do kraja sledeće godine..."Kina će lansirati ''Šendžou 12'', u kojoj će se nalaziti tri astronauta: Nie Haišeng (56), Liu Boming (54) i Tang Hungbo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.