Kina sprovodi genocid

Izvor: B92, 19.Jan.2021, 21:19

"Kina sprovodi genocid"

Odlazeći američki državni sekretar Majk Pompeo danas je ponovo napao Kinu.

On je izjavio da njena politika prema muslimanima i etničkim manjinama u zapadnom regionu Sinkjang predstavlja "zločin protiv čovečnosti" i "genocid".

Pompeova izjava dolazi sama 24 sata pre nego što će izabrani predsednik Džozef Bajden preuzeti dužnost.

Bajdenov tim nije reagovao na ovu izjavu iako su neki od njegovih članova ranije takodje koristili termin "genocid" kad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su govorili o represiji koju Kina sporovodi nad tom muslimanskom manjinom.

Izjava Pompea nema neposredne posledice, mada pravne posledice znače da SAD moraju da je uzmu u obzir prilikom formulisanja politike prema Kini.

SAD su uvele niz sankcija protiv visokih zvaničnika Kineske komunističke partije i državnih preduzeća koja finansiraju arhitekturu represije širom Sinkjanga.

Mnogi od optuženih za učešće u represiji već su pod sankcijama SAD, a termin "genocid" znači da će lakše nametati nove mere.

"Posle pažljivog ispitivanja dostupnih činjenica utvrdio sam da je, najmanje od marta 2017. godine, Kina pod vlašću i kontrolom Kineske komunističke partije počinila zločine protiv čovečnosti protiv pretežno muslimanskih Ujgura i drugih članova etničkih i verskih manjinskih grupa u Sinkjangu'', rekao je Pompeo i dodao da veruje da genocid traje i da smo svedoci sistematskog pokušaja Kine da uništi Ujgure.

Današnji Pompeov potez poslednji je u nizu koraka koje je odlazeća Trampova administracija preduzela protiv Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pompeo: Kina sprovodi genocid nad Ujgurima u Sinkjangu

Izvor: N1 televizija, 19.Jan.2021

Odlazeći američki državni sekretar Majk Pompeo ponovo je napao Kinu izjavivši da njena politika prema muslimanima i etničkim manjinama u zapadnom regionu Sinkjang predstavlja "zločin protiv čovečnosti" i "genocid".

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.