Kina smiruje tenzije

Izvor: RTS, 09.Dec.2010, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina smiruje tenzije

Peking poziva Pjongjang da zajedno rade na smirivanju tenzija na Korejskom poluostrvu. Seul najavljuje da će, u slučaju novih napada, "kompletno razbiti neprijatelja".

Tenzije na Korejskom poluostrvu ne mogu se prevazići vojnim pretnjama, ocenilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, čiji se visoki zvaničnik Dai Binguo, u Pjongjangu, sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džongilom.

Ovo saopštenje usledilo je pošto je načelnik Združenog generalštaba američke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojske admiral Majk Malen kritikovao Kinu da omogućava neodgovorno ponašanje Pjongjanga, a Seul zapretio "razbijanjem neprijatelja", ako ponovo napadne, javljaju zapadne novinske agencije.

Portparol kineskog Ministarstva Điang Ju nazvala je Malenovu izjavu optužbom na račun Kine i pitala: "Šta je on uradio za mir i stabilnost u regionu?"

Severnokorejska agencija KCNA javila je da su Kim i Dai razgovarali u "toploj i prijateljskoj atmosferi" i da je kineski diplomata svom domaćinu preneo pozdrave predsednika Hu Đintaoa i predao mu njegov poklon.

Istaknuto je da je Dai doneo poziv predsednika Kine severnokorejskom lideru da zajednički rade u cilju smanjivanja tenzija na Korejskom poluostrvu, koje su značajno povećane posle prošlomesečnog artiljerijskog napada na južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong, u kojem je bilo i ljudskih žrtava.

Incident je bio jedan od najtežih od potpisivanja primirja 1953. godine, zbog čega se raširio strah da bi dve zemlje mogle ponovo ući u oružani sukob.

Preteće poruke sa obe strane stižu i dalje, a u najnovijoj, lansiranoj, danas, iz Seula, ističe se da će Južna Koreja, ako je severni sused ponovo napadne, "kompletno razbiti neprijatelja".

To upozorenje izrekao je načelnik Združenog generalštaba Južne Koreje, general Han Minhu, govoreći vojnicima stacioniranim na ostrvu Jeonpjeong.

Južna Koreja i SAD su se dogovorili da odlučno odgovore na eventualni novi napad Severne Koreje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.