Kina se sveti: Amerikanci na udaru

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 09:27

Kina se "sveti": Amerikanci na "udaru"

Kina je danas uvela sankcije Predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana i ostalim američkim i azijskim organizacijama-podružnicama.

To je osveta zbog nedavnog sastanka predsedavajućeg američkog Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija i tajvanske predsednice Caj Ing-ven, preneo je AP.

Biblioteka Ronald Regan u Kaliforniji bila je mesto susreta Mekartija i Caj. Kina je obećala kontramere protiv Tajpeja zbog odnosa koje ima sa SAD.

"Preduzećemo odlučne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere da kaznimo separatističke snage 'tajvanske nezavisnosti' i njihove akcije, kao i da odlučno štitimo suverenitet i terotirijalni integritet naše zemlje", saopštilo je kinesko Odeljenje za pitanje Tajvana.

Osim biblioteke, sankcije su uvedene i Fondaciji Prospekt i Savetu azijskih liberala i demokrata, koji su u Aziji locirani, jer su, kako Peking navodi, "bili umešani u promovisanje tajvanske nezavisnosti pod maskom akademske i istraživačke razmene", naveo je portparol kineskog Odeljenja za pitanje Tajvana Džu Fenglijan.

Kinesko ministarstvo je pojasnilo da su Institut Hadson i Biblioteka Regan sankcionisani jer su "davali platformu i pogodnosti za tajvanske separatističke aktivnosti".

Takođe, sankcije su uvedene protiv četiri osobe iz ovih institucija, a Peking je poručio da će njihova imovina u Kini biti zamrznuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina uvela sankcije biblioteci Ronalda Regana i američkim organizacijama zbog posete liderke Tajvana Americi

Izvor: Blic, 07.Apr.2023

Kina je danas uvela sankcije Predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana i ostalim američkim i azijskim organizacijama-podružnicama kao osvetu zbog nedavnog sastanka predsedavajućeg američkog Predstavničkog doma Kongresa Kevina Mekartija i tajvanske predsednice Caj Ing-ven, preneo je AP.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.