Kina preti: Preduzećemo snažne korake

Izvor: B92, 13.Avg.2023, 15:42

Kina preti: Preduzećemo snažne korake

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je danas kratku posetu potpredsednika Tajvana Vilijam Laija Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je navedeno iz ministarstva, Lai je separatista i "čovek koji pravi probleme", zbog čega će Kina preduzeti snažne korake da zaštiti svoj suverenitet.

Lai, koji se smatra najizglednijim kandidatom na predstojećim, januarskim predsedničkim izborima na Tajvanu, stigao je u Njujork kasno u subotu i zvanično je u tranzitu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema Paragvaju, gde će prisustvovati inauguraciji novog predsednika te države, prenosi Rojters.

U saopštenju koje je zvanični Peking objavio nedugo nakon Laijevog sletanja u Njujork, Kina izražava protivljenje bilo kakvim posetama "separatističkih tajvanskih zvaničnika koji promovišu nezavisnosti Tajvana" u SAD.

Lai je na svom nalogu na platformi Iks, koja se ranije zvala Tviter, napisao da se "raduje što će videti prijatelje" u Njujorku.

On je istakao da je "srećan što je stigao u Veliku jabuku, ikonu slobode,

demokratije i mogućnosti".

Avion "Čajna erlajnsa" kojim je Lai putovao iz Tajpeja sleteo je na njujorški aerodrom "Džon F. Kenedi" nešto posle 20:15. po lokalnom vremenu.

Ni Tajvan ni SAD nisu dali saopštili tačne detalje o njegovom rasporedu u SAD.

Laura Rosenberger, predsednica Američkog instituta na Tajvanu

(AIT), neprofitne organizacije koja održava nezvanične odnose američke vlade sa Tajvanom, navela je na platformi Iks da će se sastati sa Laijem u San Francisku.

Vašington nema formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali je su SAD njegov najvažniji međunarodni snabdevač oružjem.

Paragvaj je jedna od retkih preostalih zemalja na svetu koja ima formalne odnose sa Tajvanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.