Kina predlaže dva sata ograničenja dnevnog pristupa internetu za maloletne osobe

Izvor: Piplmetar.rs, 05.Avg.2023, 23:30

Kina predlaže dva sata ograničenja dnevnog pristupa internetu za maloletne osobe

Kina je u sredu objavila nove nacrte propisa za praćenje količine vremena koje maloletnici svakog dana provode na internetu. Predlog kineske administracije za sajber prostor (CAC) uvodi „skraćeni režim“, koji bi ograničio vrstu sadržaja koji maloletnici mogu da vide, u zavisnosti od njihovog uzrasta i usput strogo limitirati njihovu upotrebu mobilnih telefona u smislu dva sata ograničenja pristupa internet sadržajima.
Prema novom zakonu, maloletnicima neće biti dozvoljen pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << mobilnim uređajima između 22-6 sati ujutru i zavisiće od roditelja koji će imati mogućnost moći da aktiviraju „skraćeni režim“ na njihovim uređajima kako bi  bili u mogućnosti da kontrolišu svoju decu i „obavljaju dužnosti starateljstva“  te ih na taj način usmeravaju kako da formiraju dobre navike u korišćenju interneta, stoji u opisu predloga novih mera.
Dva sata ograničenja za starije maloletnike Uredba će takođe zahtevati pametne mobilne terminale, aplikacije i platforme za distribuciju aplikacija kako bi se uspostavio adekvatan način na koji roditelji mogu da aktiviraju režim za maloletnike i moraće da uvedu protokole za rešavanje bilo kakvih žalbi ili prijava koje uključuju maloletnike.

Shutterstock
Ograničenja su podeljena u starosne grupe, sa različito dostupnim informacijama koje zavise od korisnikovog stanja i razvoja „mentalnog zdravlja“. Vremenska ograničenja u korišćenju interneta će se takođe primenjivati na osnovu starosti korisnika. Prema predloženoj uredbi, mlađima od osam godina biće ograničeno da koriste pametni telefon samo 40 minuta dnevno, dok oni između 8 i 16 godina mogu da koriste telefon jedan sat dnevno, a maloletnici od 16 do 18 godina mogu da koriste svoj uređaj do maksimalno dva sata svakog dana.
Ako maloletnik pokuša da pristupi svom uređaju preko vremenskog ograničenja, njegov roditelj ili staratelj će biti obavešten i ako dete želi da zatraži dozvolu da produži korišćenje interneta, moraće da zvanično pošalje zahtev za izuzeće svom roditelju ili staratelju da potpiše nalog sa eksplicitnom odobrenjem „isključeno ili uključeno“.
Većina pametnih uređaja već godinama ima sistem roditeljske bezbednosti, ali izgleda da kineska vlada želi još jednom da poveća nivo kontrole nad onim što njeni građani mogu da vide na mreži. I dok CAC kaže da su onlajn platforme odgovorne za poštovanje propisa, ne precizira se koja vrsta kazne bi sledovala, prenosi gizmodo.
Šta mislite da li bi i kod nas trebalo primeniti slične mere ili ste od onih koji zastupaju stav da je sve ovo suvišno i bespotrebno represivno po mlade i da ih na drugi način treba edukovati kako treba da koriste internet sadržaje i shodno tome koliko vremena provoditi na globalnoj mreži?
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.