Kina poziva na smanjenje tenzija

Izvor: RTS, 25.Dec.2017, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina poziva na smanjenje tenzija

Kina je pozvala sve države da ulože konstruktivne napore za smanjenje tenzija nakon što je Severna Koreja saopštila da su najnovije sankcije koje su joj uvele Ujedinjene nacije, akt rata jednak potpunoj ekonomskoj blokadi.
Kako Rojters podseća, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je odlučio da uvede nove sankcije Severnoj Koreji u petak zbog najnovijeg testa interkontinentalne balističke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << raket, pokušavajući tako da ograniči njen pristup rafiniranim naftnim derivatima i sirovoj nafti i njenu zaradu od radnika u inostranstvu.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing rekla je da je rezolucija prikladno pojačala sankcije, ali da nije osmišljena kako bi pogodila obične građane, normalnu ekonomsku razmenu i saradnju.
"U trenutnoj situaciji mi pozivamo sve zemlje da umanje tenzije i da ulože proaktivne i konstruktivne napore da umanje tenzije na poluostrvu i da ispravno reše to pitanje" rekla je ona novinarima u Pekingu.
Kako je britanska agencija ranije prenela, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je u nedelju da nove sankcije predstavljaju čin rata i potpuno su jednake uvođenju potpune ekonomske blokade ove zemlje, objavila je severnokorejska državna agencija KCNA.
"SAD koje su u potpunosti prestravljene našim ostvarenjem velikog istorijskog cilja kompletiranja nuklearnih snaga države, sve više mahnito povlače poteze kojima se nameću do sada najstrože sankcije i pritisak na našu zemlju. Dalje ćemo konsolidovati našu nuklearnu samoodbranu sa ciljem iskorenjivanja američkih nuklearnih pretnji, ucena i neprijateljskih poteza tako što ćemo uspostaviti praktičnu ravnotežu snaga sa SAD", saopštilo je severnokorejsko ministarstvo.
Kako je preneo Rojters, analitičari za ovaj potez tvrde da bi mogao da ima značajan uticaj na već oslabljenu ekonomiju ove izolovane države.
Rezolucija teži da zabrani gotovo 90 odsto izvoza naftnih derivata u Severnu Koreju ograničavajući ih na 500.000 barela godišnje i zahteva repatrijaciju Severnokorejaca koji rade u inostranstvu u roku od 12 meseci.
Nacrt rezolucije koju su izradile SAD, takođe predviđa smanjenje snabdevanja Severne Koreje sirovom naftom na četiri miliona barela godišnje.
SAD, podseća agencija, pozivaju Kinu da ograniči snabdevanje naftom svog suseda i saveznika.
Rezolucija je prošla u savetu sa svih 15 glasova "za", rekao je ambasador Japana pri UN, države koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.
Severna Koreja je 29. novembra saopštila da je uspešno izvela test nove interkontinentalne balističke rakete kao i da ta raketa ima mogućnost da pogodi američko kopno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Peking poziva na uzdržanost i smanjenje tenzija zbog Severne Koreje

Izvor: Blic, 26.Dec.2017, 01:26

Peking je pozvao druge zemlje na uzdržanost i rad na smanjenju tenzija nakon što je Severna Koreja poslednje sankcije UN nazvala "činom rata", preneli su kineski mediji...Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izjavila je da bi druge nacije trebalo da "praktikuju uzdržanost...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.