Kina potpisala skoro 200 ugovora za projekat Pojas i put

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2019, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina potpisala skoro 200 ugovora za projekat "Pojas i put"

Kineska inicijativa "Pojas i put" (BRI), vredna hiljadu milijardi dolara, već je privukla skoro 170 učesnika, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping i istovremeno obećao dalji razvoj tog projekta.

"Kina je do danas potpisala 197 dokumenata o saradnji na projektu 'Pojas i put' sa 137 zemalja i 30 međunarodnih organizacija", rekao je kineski predsednik u uvodnom obraćanju na Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju.

Razvoj te inicijative, koja ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za cilj jačanje trgovinskih veza širom sveta i povezivanje Kine sa drugim zemljama, zauzima centralni deo u planovima za otvaranje kineskog tržišta, naveo je Si, a prenosi RT.

Među ostalim predloženim merama su, kako je dodao, povećanje investicija i uvoza, snižavanje tarifa, razvoj zona slobodne trgovine, poboljšanje poslovnog okruženja, kao i produbljivanje bilateralne i multilateralne saradnje.

"Sa novog istorijskog polazišta, Kina će otvoriti svoja vrata samo još šire prema svetu", poručio je Si, pozivajući druge zemlje da se "čvrsto suprotstave protekcionizmu i unilateralizmu."

Ambiciozni projekat "Pojas i put", koji je u septembru 2013. godine pokrenuo kineski predsednik Si, mogao bi da košta zvanični Peking do 1.300 milijardi dolara do 2027. godine, prema procenama banke "Morgan Stenli".

Ukupne investicije Kine u zemljama učesnicama ovog projekta već su premašile 100 milijardi dolara, a vrednost građevinskih projekata prevazilazi 720 milijardi dolara, izjavio je u septembru zamenik kineskog ministra trgovine Ćen Keming.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KINA OTVARA VRATA PREMA SVETU Skoro 200 ugovora za projekat "Pojas i put"

Izvor: Blic, 05.Nov.2019

Kineska inicijativa "Pojas i put" (BRI), vredna hiljadu milijardi dolara, već je privukla skoro 170 učesnika, izjavio je danas kineski predsednik Si Đinping i istovremeno obećao dalji razvoj tog projekta.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.