Kina, policija i mučenjem dolazi do priznanja

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina, policija i mučenjem dolazi do priznanja

Zloupotrebe policije kako bi izvukla priznanja od osumnjičenih, koje uključuju i mučenja, predstavljaju ozbiljan problem u Kini, uprkos reformama pravnog sistema, navodi se u izveštaju Organizacije za zaštitu ljudskih prava.
U Izveštaju se navodi da je policija pronašla način da zaobiđe pravila, u pravnom sistemu koji se i dalje u velikoj meri oslanja na priznananje za donošenje presude, gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u svakom lsučaju, delom zbog neadekvatnih napora da se zločini pravilno istraže, prenosi Tanjug.
Predsednik Si Đinping je kao prioritet postavio smanjenje broja pogrešnih presuda i reformu pravnog sistema, što treba da vrati poverenje javnosti u vladajuću Komunističku partiju, ali je odbio da razmotri popuštanje partijske kontrole nad pravosuđem.
Jedan o rezultata pravosudne reforme do sada je bilo i posthumno oslobađanje u decembru, tinejdžera iz unutrašnje Mongolije, koji je pogubljen pre 18 godina za silovanje i ubistvo. Policajac koji je nadgledao originalni predmet, optužen je da je koristio mučenje da bi dobio priznanje.
Merama koje su donete od 2009. do 2012. godine, pre nego što je Ksi posato predsednik, predviđeno je da se ispitivanja snimaju i zabranjeno korišćenje dokaza, koji su iznuđeni mučenjem, ali to nije dovoljno, konstatuje se u izveštaju.
Neki policajci zaobilaze pravila, tako što zatvorenike muče van službenih prostorija, koristeći metode koje ne ostavljaju vidljive povrede, a priznanje se snima kasnije, navodi se u izveštaju.
Istovremeno zatvorenici nemaju pravo na advokata tokom ispitivanja, a sudije često ignorišu jasne dokaze o zlostavljanju, navodi se u izveštaju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.