Kina podržava srpske interese na KiM

Izvor: Politika, 07.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina podržava srpske interese na KiM

Vojska Kine praktično najveće svetsko preduzeće, koje nije ograničeno samo na odbrambene zadatke već radi za civilne namene

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić razgovarao je juče sa ministrom odbrane Narodne Republike Kine generalom Lijang Guanglijem i izrazio zadovoljstvo što su sveukupni bilateralni odnosi naše dve zemlje i zvanično podignuti na najviši mogući nivo uspostavljanjem strategijskog partnerstva, saopšteno je iz Predsedništva.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tadić je istakao da je, uspostavljanjem ovakvog partnerstva, Kina i formalno postala jedan od četiri stuba spoljne politike Srbije. Predsednik Srbije je naglasio da podržava intenziviranje vojne i policijske saradnje, kao i saradnje u oblasti pravosuđa, kulture, prosvete, sporta, nauke i tehnologije.

Visoki kineski zvaničnik sastao se i sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem, koji je izrazio zahvalnost Kini na podršci koju ova zemlja pruža Srbiji u cilju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, saopštila je Vlada Srbije.

Premijer Srbije je istakao da naša zemlja, poštujući međunarodno pravo, čvrsto podržava politiku jedinstvene Kine.

General Lijang Guangli susreo se juče i sa srpskim kolegom Draganom Šutanovcem, sa kojim je razgovarao o produbljivanju saradnje koja je i do sada bila na visokom nivou, aktuelnoj političkoj situaciji i međunarodnoj bezbednosnoj politici, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je naglasio ministar Šutanovac, postoji veliko obostrano interesovanje za saradnju u oblasti vojne medicine, vojnog obrazovanja i obuke, ali i za vojnoekonomsku i vojnonaučnu saradnju.

Dve delegacije stavile su poseban akcenat na borbu protiv terorizma, fundamentalizma, organizovanog kriminala, a izrazile su spremnost i za razmenu informacija u ovom domenu. Najavljeno je i da će delegacija iz Kine biti prisutna na aeromitingu koji će se održati 13. septembra u Batajnici.

General Guangli odao je priznanje srpskom narodu i srpskoj vojsci i rekao da je Kina predložila učvršćivanje tradicionalnog prijateljstva dve zemlje i dve vojske, nastavak trenda saradnje na najvišem nivou i saradnju u oblasti obuke kadra i vojne industrije.

Reč je o prvoj poseti ministra odbrane Kine Srbiji posle 25 godina, a kako je za naš list ocenio vojni analitičar Aleksandar Radić, nije slučajno što kineska delegacija pravi „turneju" u nekoliko zemalja istočne Evrope, jer je Kinezima stalo da stvore bazu za dugoročnu saradnju – sada imaju priliku da novac i moć koju stiču pretvore u globalni uticaj.

Kina je dugo bila daleko od Evrope, ako izuzmemo period saradnje sa Albanijom u vreme Envera Hodže.

Radić je podsetio da je, što se tiče izvoza, Srbija devedesetih godina prodala Kinezima tehnologiju za proizvodnju municije od 30 milimetara, a izvršen je i transfer modularnih pogonskih grupa za tenkove, što je bio nedostajući korak u usavršavanju kineskih tenkova.

– Međutim, što se tiče uvoza iz Kine, presedana tog tipa još nije bilo, doslovce nemamo nikakva iskustva sa kineskim odbrambenim tehnologijama, iako je Vojska Kine praktično najveće svetsko preduzeće, koje nije ograničeno samo na odbrambene zadatke već radi za civilne namene – naglašava Radić.

Bilo je saradnje u domenu obrazovanja – Kina je davala donacije koje se odnose na informatičku opremu i medicinsku branšu. Ipak, očekuje se da bi ekspertski razgovori koji bi mogli da dovedu do konkretnih aranžmana trebalo da uslede nakon formalnih susreta na nivou predsednika i ministara odbrane dveju država.

– Otvara se mnogo mogućnosti za saradnju u raznim oblastima tehnologije. Za obe strane bila bi najinteresantnija ulaganja u naoružanje kopnene vojske. Naša proizvodnja i znanja kojima raspolažemo su na nivou opremanja vojnika i jedinice do nivoa bataljona.

Domen u kome se osećamo suvereno što se izvoza tiče odnosi se na velike „iračke” poslove, kao i na artiljeriju. Kinezima bismo mogli da ponudimo pešadijsku i artiljerijsku municiju, zatim iskustva u domenu modernizacije tenkovskih motora, tenkove u celini.

Ipak, naglašavam da Kina nije tržište gde može da se očekuje da će se izvoziti velika količina gotovih proizvoda, jer Kinezi imaju tendenciju da budu poslovno samostalni po svaku cenu. Partnerstvo sa Kinom zahtevaće mnogo umeća, inteligencije i održavanja kontinuiteta u komunikaciji. Neće biti prostora za trgovce koji bi da zarade pare preko jedne noći – smatra Radić.

T. B.

[objavljeno: 08/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.