Kina optužila Filipine za kršenje kineskog suvereniteta

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 12:38

Kina optužila Filipine za kršenje kineskog suvereniteta

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova preduzelo je sve mere zaštite suvereniteta nakon što su filipinska plovila upala u kineske teritorijalne vode.

Filipinska obalska straža je prethodno danas saopštila da je umešana u spor sa kineskim brodovima koji su preduzeli opasne manevre u Južnom kineskom moru, preneo je Rojters.

Obalska straža je navela da je jedan kineski brod izveo opasne manevre na udaljenosti od oko 45 metara od filipinskog broda, a da su druga dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broda pokazala agresivnu taktiku, predstavljajuci značajnu pretnju bezbednosti filipinskog broda i njegove posade.

Incident se dogodio pošto je filipinska obalska straža preduzela jednonedeljne patrole na strateškom plovnom putu i pošto je kineski ministar inostranih poslova Ćin Gang posetio Manilu prošlog vikenda i sastao se sa filipinskim kolegom i predsednikom Ferdinandom Markosom Mladjim.

Kina polaže pravo na veci deo Južnog kineskog mora, a Filipini su više puta pozivali Peking da obustavi agresivne aktivnosti na tom području.

Filipinska obalska straža je saopštila da je tokom misije od 18. do 24. aprila identifikovala više od 100 navodnih kineskih plovila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.