Kina okreće leđa Rusiji? Važan čovek prošao je test

Izvor: B92, 24.Jan.2024, 20:08

Kina okreće leđa Rusiji? Važan čovek prošao je test

Lju Đenčao, bivši prevodilac i šef glavnog tela za borbu protiv korupcije, mogao bi da postane novi ministar spoljnih poslova Kine, piše Vol strit džornal.

Američki poslovni dnevnik piše da je Lju, koji je opisan kao odan i iskusan partijski čovek, početkom meseca posetio Vašington, Njujork i San Francisko.

Kineski predsednik Si Đinping poslao ga je tamo da ga testira u diplomatskim vodama i da mu pruži priliku da se predstavi američkoj administraciji. Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toga, Lju je prošle jeseni ugostio američku delegaciju u Pekingu.

Lju je, smatra VSJ, prošao sve testove i očekuje se da će stupiti na dužnost posle sednice stranke u martu. On će zameniti Vang Đija, bivšeg ministra, kojeg je kineski predsednik navodno uveo kao meru za gašenje požara nakon što je ovog leta naglo otpustio Ćin Ganga, prema izveštajima medija, zbog vanbračne veze.

Lju, koji je postao poznat kao šef kineskog tela za borbu protiv korupcije, sastao se sa poslovnom i političkom elitom u Sjedinjenim Državama. Između ostalih, razgovarao je sa Stivenom Švarcmanom i Rejom Daliom, poznatim američkim investitorima, a iz Bajdenove administracije ga je primio Entoni Blinken, potencijalni budući kolega.

VSJ piše da su američki izvori sigurni da je svrha posete bila upoznavanje sa sledećim kineskim šefom diplomatije, a utisak koji su preneli je da se Lju fokusirao na smanjenje tenzija sa SAD i promovisanje infrastrukturnog projekta Kine Pojas i put.

Pišući o Ljuu, Vol strit džornal je ocenio da ni Kina, koja ima problema sa domaćom ekonomijom, ni SAD, koje svakodnevno imaju sve više problema u spoljnoj politici, ne žele pogoršanje međusobnih odnosa ili sukobe. Ovo važi i za Bajdena, jer ulazi u osetljiv završni deo igre za novi mandat u Beloj kući i nisu mu potrebni novi spoljnopolitički problemi.

"Trenutne indikacije su da Si želi da stabilizuje odnose sa SAD pre američkih izbora i zbog situacije kod kuće", prokomentarisao je Danijel Rasel, bivši zvaničnik Stejt departmenta koji je sada zaposlen u istraživačkom centru Instituta za politiku društva u Aziji.

On je jedan od američkih stručnjaka sa kojima se potencijalni budući ministar sastao. Rasel je istakao niz pozitivnih znakova: nedavno obnovljene komunikacione kanale između vojske SAD i Kine, saradnju u borbi protiv trgovine drogom fentanila i sastanke na visokom nivou. Dok je bio u Americi, Lju je ostao pri zvaničnom Sijevom stavu da Kina ne želi da menja svetski poredak niti da ruši SAD sa ekonomskog i političkog vrha sveta, piše VSJ, podsećajući da u to niko u Vašingtonu ne veruje.

Neki od ljudi koji su se sastali sa Ljuom rekli su da je kineski diplomata bio mnogo otvoreniji od svojih kolega u slušanju i odgovaranju na pitanja o kineskoj politici stranim procenjivačima rizika ulaganja u Kinu. Pekingu se zamera što pokušava da otežava rad ovim kompanijama, pa je zbog toga pojačan beg stranih investitora sa domaćeg tržišta. "Činilo se da je istinski zainteresovan da shvati šta je potrebno da se američki investitori vrate u zemlju“, rekao je jedan sagovornik za VSJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.