Kina odgovorila SAD: Preti kontramerama

Izvor: B92, 06.Dec.2021, 12:41

Kina odgovorila SAD: Preti kontramerama

Američki političari treba da prestanu pozivati na diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu kako bi se izbeglo narušavanje bilateralnih odnosa.

Kina će preduzeti kontramere ako bude potrebno, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Očekuje se da će administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ove nedelje objaviti da zvaničnici američke vlade neće prisustvovati Olimpijskim igrama koje se 2022. godine održavaju u Pekingu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvestio je CNN.

Oni koji pozivaju na bojkot su “egocentrični“ i trebalo bi da sa time prestanu, “kako ne bi uticali na dijalog i saradnju Kine i Sjedinjenih Država u važnim oblastima“, izjavio je Džao Liđijen, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi agencija Rojters.

“Ako SAD insistiraju da se svojevoljno drže svog kursa, Kina će preduzeti odlučne kontramere“, dodao je portparol.

Američki predsednik Džo Bajden je izjavio prošlog meseca da razmišlja o takvom diplomatskom bojkotu u znak protesta protiv stanja ljudskih prava u Kini.

Američka aministracija je i pod pritiskom aktivista i članova Kongresa da "preskoči" igre.

CNN navodi i da bojkot SAD neće sprečiti sportiste da se takmiče na igrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina preti kontramerama ako se SAD odluči na diplomatski bojkot ZOI

Izvor: Danas, 06.Dec.2021

Kina je danas zapretila da će preduzeti kontramere ako se Sjedinjene Američke Države odluče na diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.