Kina napušta x86 i ARM, okreće se RISC-V tehnologiji

Izvor: Piplmetar.rs, 01.Sep.2023, 03:30

Kina napušta x86 i ARM, okreće se RISC-V tehnologiji

U okviru Kineskog udruženja za standardizaciju tehnologije elektronske industrije danas je nikao takozvani „RISC-V radni komitet“ koji će raditi na razvoju ove tehnologije u Kini. To izgleda dalje znači da Kina napušta x86 i ARM arhitekturu čipova, te razvija sopstvenu RISC-V industriju.
Novoosnovani komitet pozvao je 26 akademika da učestvuju u radu, a članovi uključuju mnoge kineske tehnološke gigante.
Samo neki od njih su: Huawei Hisilicon, Alibaba Pingtouge, China Mobile, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Beijing Open Source Chip Research Institute, Saifang Technology, Tsinghua University, National University of Defense Technology, Ziguang Zhanrui, Longsys, Kirin Software, Feiteng i tako dalje.
Radni komitet je „nacionalna, industrijska, neprofitna društvena grupa koju su dobrovljno formirale relevantne jedinice i organizacije angažovane u industriji RISC-V“, navodi kineski portal MyDrivers.

www.siemens.com
Svrha odbora ovog komiteta biće da: pruža podršku za razvoj RISC-V industrijskih standarda, procenjuje usklađenosti sa standardima, štiti intelektualnu svojinu, obučava talente, vrši istraživanja i drugo. To ukratko znači da će komitet uopšteno imati ulogu da unapređuje kinesku domaću industriju.
Predsedavajući strateškog komiteta je akademik Ni Guangnan koji je izjavio da budućnost RISC-V arhitekture leži u Kini, kao i da je njenoj poluprovodničkoj industriji ona takođe potrebna. Ovaj standard otvorenog koda je, kako kaže, postao najpopularnija arhitektura čipova u Kini.
RISC-V (gde je V u stvari rimski broj pet) je arhitektura pete generacije za procesore koji se grade na konceptu manjeg skupa instrukcija (ISA), a za razliku od većine drugih ISA standarda, njegov razvoj nije ograničen plaćanjem skupih licenci jer je u pitanju tehnologija otvorenog koda bez naknade.
Ovaj kineski pristup ne začuđava posebno, s obzirom na to da je u pitanju koncept otvorenog koda za koji se ne plaća naknada. To posebno dolazi do izražaja jer je Kina na udaru zapadnih sankcija predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama, koje joj ograničavaju pristup i kupovinu mnogih inostranih proizvoda u ovoj oblasti.
Radni komitet očekivano dobija snažnu podršku kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, kao i drugih državnih institucija, kao što je to slučaj sa 30 godina starim udruženjem u okviru koga je nastao RISC-V komitet.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.