Izvor: Blic, 11.Dec.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina - najveće tržište automobila na svetu

Kina je prestigla SAD kao najveće tržište automobila na svetu i postala prva zemlja u kojoj je u jednoj godini kupljeno više vozila nego u državi koja je dala Herija Forda, Kadilak i minivan.

Više od 12,7 miliona putničkih vozila i kamiona će biti prodato u Kini do kraja godine, 44 procenta više nego prošle i znatno više od 10,3 miliona u SAD.

Dugo se očekivalo da će Kina prestići SAD pošto je njeno stanovništvo od 1,3 milijardu ljudi više nego četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << puta brojnije od američkog.

Ali, povećanje prodaje se zbilo mnogo brže nego što se očekivalo zahvaljujući poreskim olakšicama, stimulativnom programu vlade i zastoju na američkom tržištu.

Pre dve godine, američke projekcije su govorile da će Kina prestići SAD tokom 2025. Početkom ove godine, procena prodaje u Kini za 2009. bila je samo devet miliona vozila.

Posle naglog usporavanja prodaje automobila krajem prošle godine, kineska vlada je srezala takse na mala kola i potrošila 730 miliona dolara na subvencije kupovina motornih vozila.

Većina analitičara misli da će se Kina i SAD smenjivati na vrhu u narednih nekoliko godina, da bi Kina zatim konačno prevladala.

Povećanje prodaje automobila i druge robe je ključ strategije Pekinga ka razvoju domaće potrošnje i smanjenja zavisnosti zemlje od izvoza.

Na drugoj strani, prodaje automobila u SAD su opale na najniži nivo za proteklih 26 godina, daleko ispod proseka od 17 miliona kola godišnje sa početka ove decenije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.