Kina na udaru, već ima mrtvih: Otvaraju skloništa od vazdušnih napada

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 22:07

Kina na udaru, već ima mrtvih: Otvaraju skloništa od vazdušnih napada

Gradovi širom Kine otvorili su danas skloništa od vazdušnih napada kako bi se stanovnicima ponudilo olakšanje od vrućine.

Odluka je doneta pošto su neuobičajeno visoke temperature u pojedinim delovima zemlje počele da oduzimaju živote.

Gradovi poput Hangdžoua na istočnoj obali Kine, Vuhana u centralnom delu zemlje i Šiđadžuang u provinciji Hebei u blizini Pekinga, tokom prošle nedelje najavili su otvaranje skloništa za vazdušne napade za stanovnike koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žele da se sklone od vrućine.

Kako prenosi portal PBS, u Pekingu je ovog leta po prvi put od 1961. godine bilo više od devet uzastopnih dana tokom kojih je temperatura prelazila 35 stepeni Celzijusa.

Vlasti su takođe izdale zdravstvena upozorenja i, kako u prestonici, tako i drugde, obustavile radove na otvorenom.

U poslednja dva meseca gradske vlasti Pekinga pripisale su dva smrtna slučaja vrućini, odnosno kada se turistički vodič srušio i umro od toplotnog udara, i kada je od toplotnog udara umrla domaćica.

Brojni kineski gradovi počeli su da grade skloništa od vazdušnih napada tokom japanske invazije počevši od 1937, a sa izzgradnjom je nastavljeno 1950-ih, kada su se odnosi Kine i Sovjetskog Saveza pogoršali i Peking strahovao od nuklearnog napada.

Skloništa su sada često opremljena prostorima za sedenje i nude pristup vodi, osveženju, lekovima za toplotni udar, a u nekim slučajevima i pogodnostima kao što su internet, televizori i oprema za stoni tenis.

Meteorološke vlasti upozorile su ove nedelje na jaku sušu na severu Kine koja može ugroziti useve i preopteretiti električne mreže, dok je u južnoj Kini, zbog teških poplava, raseljeno na hiljade ljudi tokom proteklih nekoliko nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.