Kina lansirala turski satelit

Izvor: Blic, 19.Dec.2012, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina lansirala turski satelit

Kina je danas sa poligona Điukvan uspešno lansirala u orbitu turski satelit za izviđanje "Gokturk-2". Kako je javila agencija Sinhua, satelit je lansiran raketom-nosačem "Dugi pohod 2D" (Long March 2D).

Anadolija javlja da je lansiranje iz kineske svemirske baze praćeno u direktnom prenosu u Ankari, kojem je prisustvao i turski premijer Redžep Tajip Erdogan u Institutu za svemirska istraživanja (TUBITAK).

- Ovo je za našu zemlju istorijski trenutak - rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Erdogan po lansiranju, dodajući da se Turska svrstala među 25 zemalja koje su sposobne da proizvedu sopstveni satelit.

"Gokturk-2" trebalo je da bude lansiran 19. decembra, navodi turska agencija, dodajući da je zbog vremenskih uslova doneta odluka da se satelit lansira dan ranije, odnosno danas.

Radi se o aparatu visoke rezolucije posredstvom kog će biti moguće nadgledati bilo koju tačku na zemlji, a biće lociran na visini od 686 kilometara. Kako navodi Anadolija, satelit će se koristiti za potrebe iz oblasti odbrane i razvoja.

AFP izveštava da će se aparat koristiti uglavnom za zaštitu prirodne sredine, istraživanje mineralnih bogatstava, urbanističko planiranje i nadziranje i upravljanje prirodnim katastrofama.

Očekuje se da prvi snimci sa letelice "Gokturk-2" budu preuzeti do kraja decembra.

Agencije podsećaju da je prošlog meseca iz Kine lansiran evropski telekomunikacioni satelit, a u septembru je kineskom raketom-nosačem lansiran venecuelanski satelit.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kina lansirala turski satelit

Izvor: RTS, 19.Dec.2012

Sa poligona Djiukvan iz Kine uspešno lansiran u orbitu turski satelit za izviđanje. Turska se tako svrstala među 25 zemalja sposobnih da proizvedu satelit. ..Kina je sa poligona Djiukvan uspešno lansirala u orbitu turski satelit za izviđanje "Gokturk-2", javile su agencije...Kako je javila agencija...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.