Kina krije da curi radijacija iz nuklearke?; SAD brine, ali zašto Francuzi?

Izvor: B92, 14.Jun.2021, 08:52

Kina "krije" da curi radijacija iz nuklearke?; SAD brine, ali zašto Francuzi?

Vlada Sjedinjenih Američkih Država protekle nedelje proveravala je informaciju da je navodno došlo do curenja radijacije u kineskoj nuklearnoj elektrani.

Kako javljaju strani mediji, do ovih spekulacija došlo je pošto je francuska kompanija, koja poseduje deo postrojenja i pomaže u održavanju, upozorila je "da može da dođe do radiološke pretnje".

Američki zvaničnici došli su do ove informacije, javlja CNN koji je imao uvid u zvanična dokumenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Do upozorenja je došlo posle optužbi da su kineske vlasti povećale nivo dozvoljene radijacije izvan postrojenja Tajšan nuklearne elektrane u provinciji Guangdong, kako ne bi bile primorane da je isključe.

Ovi optužbe navode se u pismu francuske kompanije upućeno američkom Odseku za energiju.

Uprkos upozorenju od kompanije "Framatome", administracija predsednika SAD Džoa Bajdena smatra da slučaj u postrojenju još nije na "nivou krize", javlja CNN.

Dok američki zvaničnici smatraju da situacija nije ozbiljna pretnja za radnike i javnost u kini, neobično je da je strana kompanija kontaktirala SAD za pomoć, a kineska strana još nije priznala ni da problem postoji. CNN ističe da bi ovaj scenario mogao da stavi Amerikance u komplikovanu situaciju ukoliko se curenje nastavi i time se oteža nerešen problem.

Zabrinutost je ipak dovoljno velika, pošto je američki Savet za nacionalnu bezbednost prošle sedmice održao više sastanaka.

Bajdenova administracija je o tome razgovarala sa francuskom vladom i stručnjacima iz američkog ministarstva energetike, preneli su izvori, a CNN tvrdi da su SAD bile u kontaktu i sa kineskom vladom, ali da ishod tog razgovora nije poznat. CNN je stupio u kontakt sa kineskim vlastima u Pekingu i provinciji Guangdong, gde se nalazi elektrana, kao i sa kineskim ambasadom u Vašingtonu i nije dobio odgovor, ali je vazno ukazati da je u Kini trodnevni državni praznik.

Francuska kompanija Framatome saopštila je da, prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Kompanija je navela da njen tim sarađuje sa stručnjacima kako bi procenio situaciju i predložio rešenja za sve potencijalne probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.