Kina i špijuniranje: Zašto ribolovci pronalaze toliko špijunskih podmornica

Izvor: B92, 16.Jan.2020, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina i špijuniranje: Zašto ribolovci pronalaze toliko "špijunskih podmornica"

Ribolovci hvataju strane podvodne "dronove za špijuniranje" - što nam daje retki uvid u tajne operacije nadgledanja na moru.

Isprva zvuči kao neobičan, "kakve su šanse za to" naslov: "Kina nagradila ribolovce koji su upecali špijunske uređaje".

Međutim, iza ovog naslova u kineskim državnim medijima stoji drugačija i daleko intrigantnija priča.

Najpre, nije samo dva ili tri ribolovca dobilo nagradu. Bilo ih je jedanaestoro - jedna žena, ostali muškarci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - koji su pronašli ukupno sedam uređaja.

Zatim, ovo nije prvi put da su ribolovci iz Đangsua pronašli "špijunske dronove". U 2018, njih 18 je nagrađeno za pronalaženje devet uređaja. I godinu dana ranije je bilo dodele nagrada.

I na kraju, nagrade su bile ogromne - čak i do 500.000 juana (72.000 dolara) - što je oko 17 puta više od prosečnog prihoda u Kini.

Odakle, onda, dolaze "špijunske podmornice"? Šta rade? Zašto su vredne?

I zašto ovi ih kineski ribolovci pronalaze u ovoliko velikom broju?

Đangsu je provincija u istočnoj Kini, sa obalom dugačkom više od 1.000 kilometara.

Obala gleda na Japan i Južnu Koreju, dok je Tajvan oko 800 kilometara dalje. Ovakva geografska slika - kao ogromno prisustvo Amerike u tom regionu - počinje da razjašnjava zašto ribolovci pronalaze ove uređaje.

Kina nije otkrila odakle potiču uređaji, već je samo saopštila da su "napravljeni u drugim zemljama".

Međutim, regionalni ekspert i konsultant Aleksander Nil kaže da su verovatno stigli iz "Američke ratne mornarice, Oružanih snaga Japana, ili, potencijalno Tajvana - u ovoj oblasti ima mnogo rivala".

Šta su onda Amerikanci, Japanci ili Tajvanđani želeli da saznaju?

Američka mornarica je 2009. finansirala istraživanje o podvodnim dronovima, šire poznatim kao "bespilotna podvodna vozila". U istraživanju su navedevene preporuke za sedam načina na koje bespilotna podvodna vozila mogu da se koriste, uključujući i:

Ne samo da Kina pronalazi podvodne dronove - već i upravlja njima.

Na vojnoj paradi povodom obeležavanja 70. godišnjice Narodne Republike Kine (NRK), otkriven je HSU001 - veliko bespilotno podvodno vozilo, verovatno sposobno za lansiranje manjih dronova.

A pet meseci kasnije, drugo kinesko bespilotno podvodno vozilo je otkriveno kada su indonežanski robolovci uhvatili "projektil" sa kineskim obeležjima blizu ostrva Rijau.

"Nije projektil, već morski dron, koji se obično koristi za podvodna istraživanja", rekla je policija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina, dronovi i špijuniranje: Zašto ribolovci pronalaze "špijunske podmornice"

Izvor: Radio 021, 16.Jan.2020

Ribolovci hvataju strane podvodne „dronove za špijuniranje" - što nam daje retki uvid u tajne operacije nadgledanja na moru...Polres BintanKineski dron pronađen u Indoneziji bio je dugačak oko dva metra..Isprva zvuči kao neobičan, „kakve su šanse za to" naslov: „Kina nagradila ribolovce...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.