Kina i SAD da prevaziđu razlike

Izvor: B92, 18.Okt.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kina i SAD da prevaziđu razlike"

Američki državni sekretar Džon Keri i visoki kineski zvaničnik Jang Džieči rekli su da su odnosi dve zemlje dovoljno zreli da mogu razgovarati o razlikama.

Uoči posete američkog predsednika Baraka Obame Pekingu sledećeg meseca, oni su se založili da dve zemlje prevaziđu nepoverenje, razgovaraju o razlikama i sarađuju na ključim pitanjima poput borbe protiv terorizma i širenja virusa ebole.

"Postoji više pitanja u kojima Kina i SAD sarađuju čak i kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imamo razlike koje pokušavamo da rešimo", rekao je Keri novinarima na početku drugog dana razgovora s kineskim diplomatom Jangom koji je na funkciji državnog sekretara, što je funkcija u vladi ispod premijera i vicepremijera.

Jang se saglasio s time i rekao da su Obama i kineski predsednik Si Đinping kao prioritet postavili unapređenje odnosa.

"Verujemo i da bi trebalo da nastavimo da sarađujemo da produbimo uzajamno poverenje i uložimo napore u glavnim oblastima saradnje, dok na bazi uzajamnog poštovanja, možemo odgovarajuće rešavati mnoge razlike koje postoje između nas", rekao je kineski diplomata.

Vašington i Peking nedavno su se sukobili zbog teritorijalnih sporova Kine i njenih suseda u Južnom kineskom moru, kao i oko prodemokratskih protesta u Hongkongu.

Obama putuje u Peking u novembru na samit azijskopacifičkih lidera.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.